“OLYMPIC DAY” U VISOKOM okupio preko 150 mladih sportista

U organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovini, te u saradnji sa Fondacijom “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u Visokom, u parku “Ravne 2” danas je održana sportska manifestacija “Olympic Day”, događaj koji organiziraju sve članice MOK-a s ciljem promocije sporta i sportskih vrijednosti kod mladih. 

Ovo je prvi put da je jedan ovakav događaj povjeren jednoj nevladinoj organizaciji ili fondaciji, a na sportskim terenima parka “Ravne 2” u sportskim disciplinama se nadmetalo više od 150 učenika iz šest visočkih osnovnih škola, saopćeno je iz Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

– Ovdje bitiše povjerenje, poštovanje, prijateljstvo, respekt i fair play, i to su vrijednosti koje trebaju da usmjeravaju odgovorne ljude kako bismo kroz taj sistem vrijednosti zadržali mladost u BiH – kazao je u obraćanju Izet Radžo, potpredsjednik OK BiH.

Manifestaciju su svojim prisustvom uveličali i brojni gosti iz javnog života, ministri u Vladi Federacije i Vladi Zeničko – dobojskog kantona, kao i ambasadorica Franucske u BiH Christine Toudic koja se prisutnima i obratila.

– Olimpijske igre su simbol mira, slave sport i sportiste iz cijelog svijeta, a vezane su za vrijednosti izvrsnosti, prijateljstva i poštovanja među ljudima i nacijama. Današnje okupljanje pokazuje kako se mladi u cijelom svijetu okupljaju i takmiče bez ikakve diskriminacije – kazala je ambasadorica Francuske u BiH, Christine Toudic, koja je poseban pozdrav uputila olimpijcima iz BiH koji će se takmičiti na narednim OI u Parizu.

Mladi sportisti su imali priliku da se okušaju u ukupno šest sportova i to taekwondou, rukometu, stonom tenisu, karateu, tenisu, odbojci, košarci, streljaštvu i fudbalu, a pridružili su im se i neki od bh. vrhunskih sportista i olimpijaca, Elvedina Muzaferija, Esma Alić, Emir Lokmić, Strahinja Erić i Nedžad Husić.

Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” se kao i nebrojeno puta do sada pokazala kao savršen domaćin, mladi sportisti su imali priliku takmičiti se na vrhunskim terenima, a svi zajedno su imali priliku uživati u čarima predivnog Arheološko – turističko – sportskog parka “Ravne 2”.

– Ponosni smo što je OK BiH u nama prepoznao ozbiljnog partnera i što evo već nekoliko puta organiziramo interesantne sportske događaje na našim lokacijama i terenima. Ovo je bila još jedna u nizu prilika za promociju našeg predivnog parka “Ravne 2”, naših lokacija i onoga što radimo ovdje u Visokom, a također i prilika da ponovo pošaljemo predivne slike ljubavi, mladosti i sporta iz srca Bosne i Hercegovine – kazao je Semir Osmanagić, osnivač Fondacije.

Prisutni su mladim sportistima čestitali na učešću na ovom interesantnom sportskom događaju, dok su Olimpijski komitet BiH i Fondacija dobili brojne čestitke za odabir mjesta i perfektnu organizaciju ovog događaja, navodi se u saopćenju.