Okončana još jedna uspješna volonterska sezona, pripreme za narednu u punom jeku

Nakon skoro pet mjeseci radova, okončana je ovogodišnja „Ekspedicija na bosanske piramide s volontiranjem“, projekat Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ koji je od juna, pa do oktobra u Visoko doveo 249 volontera iz cijelog svijeta.

Nakon odlaska posljednje smjene volontera, održan je i radni sastanak koordinatora i stručnog osoblja koje je bilo zaduženo za rad s volonterima.

– Iza nas je još jedna izuzetno uspješna sezona u kojoj smo imali 249 volontera iz cijelog svijeta. Svi oni su prije nego su uvedeni u poslove i radove prošli i obuku kroz prezentacije arheologa i geologa, te obišli lokacije u Bosanskoj dolini piramida, nakon čega su potpisivani ugovori o volontiranju i počeli radni dani. Bitno je istaknuti kako je i ova sezona bila uspješna u tom radnom dijelu. Volonteri su radili na lokacijama Bosanske piramide Sunca gdje su otkrivene nove betonske ploče, Bosanskoj piramidi Mjeseca gdje smo čistili postojeće sonde, a najviše smo bili fokusirani na radove na tunelima Ravne 3, gdje smo došli i do najbolji rezultata, otkrića keramičkih i metalnih predmeta koji su predstavljeni i na našoj izložbi, a kruna sezone su bila otkrića dva suhozida koji su nepobitno potvrdili povezanost tunela Ravne 3 s tunelima Ravne i vještačku aktivnost u zatvaranju pronađenih prolaza. – kazao nam je koordinator Fondacije, Ajdin Ahmetspahić.

Pripreme za narednu sezonu su u punom jeku

– Već imamo pripremljen plan i program za narednu volontersku sezonu, koji ćemo obogatiti novim aktivnostima i unaprijeđenim konceptom, koji radimo uz iskustva koja imamo u minulim sezonama. Očekujemo da će naredna sezona donijeti i nova interesantna otkrića, veliki broj posjetilaca iz BiH i cijelog svijeta, ali i dodatni interes mladih ljudi. Visoko i Fondacija su se i ovoga puta pokazali kao dobri domaćini i svi nestrpljivo čekamo juni naredne godine kada počinje nova sezona volontiranja. – zaključio je Ahmetspahić.

Vrijedno je pomenuti kako je ove godine u Visokom boravilo 249 volontera iz cijelog svijeta. Bili su tu volonteri iz preko 20 evropskih zemalja, ali i volonteri s drugih kontinenata – Azije, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Okeanije.

Volonterske akcije u Bosanskoj dolini piramida organiziraju se od 2010. godine, a do sada je na taj način u Visokom boravilo preko 3.550 volontera, i skoro da ne postoji zemlja na svijetu iz koje volonteri nisu dolazili u Visoko, s ciljem da svojim angažmanom pomognu projekat istraživanja, ali i da postanu dijelom projekta koji mijenja svjetsku historiju.