Oko 550.000 KM za rekonstrukciju i održavanje škola u ZDK

Dvjema odlukama Vlade Zeničko-dobojskog kantona sredstva u iznosu od oko 550.000 KM namijenjena su za rekonstrukciju i održavanje 29 školskih objekata u osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona.

– Sredstva su rezultat ušteda u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, a uložit ćemo ih u rekonstrukciju krovova, ugradnju centralnog grijanja, zamjenu stolarije, izgradnju, odnosno rekonstrukciju igrališta i jedne sportske sale. Na ovaj način ćemo stvarati bolje uslove za izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama – rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Podsjeća da je u okviru programa Svjetske banke ranije osigurano 11 miliona KM, tako da će za rekonstrukciju i održavanje školskih objekata u 2020. na raspolaganju biti više od 12 miliona KM, saopćeno je iz ZDK.

– Veliki je broj zahtjeva, tako da iznos nije dovoljan, ali je u svakom slučaju veći nego prošle godine. Do kraja godine ćemo, vrlo vjerovatno, osigurati još dodatnih sredstava kako bismo intervenirali tamo gdje je potrebno – rekao je Kozlić.