Odobren upis dodatnog odjeljenja za Medresu u Visokom

S petkom, do kada je bio rok za upis u stručne škole (trogodišnje), zvanično je okončan javni poziv za upis srednjoškolaca u 30 srednjih škola iz 10 od 12 općina Zeničko-dobojskog kantona, a koje su pod ingerencijom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta tog kantona.

Naime, obrazovanje je u općinama Žepče i Usora u ingerenciji lokalnih zajednica. Upis đaka počeo je 14. juna, a za učenike gimnazija, vjerskih, umjetničkih te tehničkih i srodnih škola (četverogodišnje) okončan je 22. juna. Kandidati za upis u stručne-zanatske škole (trogodišnje) imali su dodatna tri dana roka. Đacima je na raspolaganju 3.470 mjesta u 161 odjeljenju.

-Još uvijek nemamo sumirane podatke upisa, ali očekujemo da će biti upisano barem 3.000 đaka. Treba imati na umu da, praktično, svakom djetetu treba omogućiti upis pa će upis trajati i do početka školske godine.

Đaci koji nisu upisali željenu školu, do početka školske godine mogu ići u škole gdje nisu popunjena određena odjeljenja- napominje resorni ministar obrazovanja prof. dr. Spahija Kozlić.

Mada svi podaci nisu sumirani, ističe da je, a što je i bilo za očekivati, izuzetno veliki interes bio za medicinske škole, ali i medicinska zanimanja u sklopu mješovitih škola u nekim gradovima.

– Kada je u pitanju Medicinska škola u Zenici, negdje oko 200 učenika apliciralo je za zvanje medicinskog i zubnog tehničara. Tako da je, negdje, oko 80 đaka ostalo neupisano.

Mi smo sličnu situaciju sa medicinskim školama imali i prošle godine, a posebice u Zenici, kada smo dali saglasnost za upis još jednog odjeljenja – kaže Kozlić.

Budući da je, ističe, na prvom mjestu “interes djeteta”, vrlo vjerovatno će u ponedjeljak, 28. juna, donijeti odluku da se odobri upis još jednog odjeljenja u Medicinskoj školi u Zenici, koja je bila raspisala konkurs za upis šest odjeljenja sa po 21 učenikom.

-U četvrtak sam dobio njihov zahtjev za upis dodatnog odjeljenja medicinskih tehničara. Ja ću ga, sa svojim saradnicima, razmotriti i, vrlo vjerovatno, već u ponedjeljak donijeti odluku za upis dodatnog odjeljenja, sa 24 đaka.

Veoma je bitno da podržimo interes djeteta. Nije loš ni interes za gimnazije. Dvije zeničke gimnazije, otprilike, imaju isti broj učenika kao i prošle godine. Istina je da u mješovitim, posebice stručnim školama, postoji znatno manji interes učenika za određena zanimanja. Vidjet ćemo šta ćemo uraditi po tom pitanju- kaže Kozlić.

Nezvanično, dodaje, ima informaciju kako i Tehnička škola u Zenici ima povećan interes za upis pa, bude li zahtjeva za dodatnim upisom i iz te škole, najavljuje da će biti pozitivan odgovor od strane tog ministarstva.

Škole će, napominje Kozlić, a nakon što okončaju kompletnu proceduru, dostaviti tom ministarstvu prijedlog formiranja odjeljenja.

-Mi ćemo razmotriti sve te prijedloge, imajući na umu instrukciju koju sam poslao prije raspisivanja konkursa.

Vidjet ćemo gdje se može udovoljiti kada je u pitanju, eventualno, odobravanje izvođenja nastave ispod minimalnih pedagoških standarda, kako bi se neka zanimanja zadržala. Negdje će, vjerovatno, doći do manjeg broja odjeljenja. Već u nekim školama ima manji broj odjeljenja nego prošle godine- ističe Kozlić.

Ministarstvo, napominje ministar Kozlić, ima i obavezu, a koju su preuzeli prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora sa socijalnim partnerom – Samostalnim sindikatom srednjeg i visokog obrazovanja ZDK, da uradi racionalizaciju.

-Činjenica je da imamo manje djece u školama, nego u ranijem periodu. U određenom momentu, trebat ćemo napraviti neku vrstu redukcije, kako bismo, na taj način, izvršili uštede, jer smo povećali plaće zaposlenim u osnovnom i srednjem obrazovanju- napominje Kozlić.

Kandidati za upis u umjetničke i vjerske škole, ističe Kozlić, 22. juna su polagali i prijemni ispit, nakon čega su iz Medrese “Osman ef. Redžović“ iz Visokog uputili zahtjev za upis još jednog odjeljenja.

– Prošle sam godine dao saglasnost za upis još jednog odjeljenja u medresi u Visokom, a i ove godine, praktično, imaju isti interes. Ponovo sam dao saglasnost da mogu upisati još jedno odjeljenje, jer imaju sve uslove – kaže Kozlić.

ZenicaBlog