ODLIČAN POTEZ: SDA traži rigorozno smanjenje plata u javnom sektoru

Kolegij SDA danas je održao online sjednicu i tom prilikom je donio 10 zaključaka. Između ostalog, pozvali su na smanjenje plata u javnom sektoru i finansiranja političkih stranaka za 80 posto.

SDA podražava mjere nadležnih institucija kojima je efikasno spriječeno nekontrolisano širenje koronavirusa u Bosni i Hercegovini i zahvaljuje građanima na odgovornom odnosu spram propisanih mjera, te poziva da se, uz potrebna prilagođavanja, nastavi sa primjenom ovih mjera koje pokazuju rezultate.

“Tražimo od Vijeća ministara BiH da predstavi program mjera za ublažavanje posljedica ekonomske krize i spašavanje radnih mjesta, kao i da osigura potrebne aranžmane sa MMF-om. Pozdravljamo usvajanje Nacrta zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije, te njegovo upućivanje Parlamentu FBiH. Uz eventualne korekcije Nacrta zakona i uvažavanje svih opravdanih primjedbi, ovaj Zakon je potrebno hitno usvojiti i što prije krenuti sa provođenjem mjera za stabilizaciju ekonomije FBiH”, saopćeno je nakon Kolegija.

Iz SDA pozivaju sve nivoe vlasti da pristupe rigoroznom rebalansiranju svojih budžeta usmjeravanjem svih raspoloživih sredstava na borbu protiv epidemije i saniranje ekonomskih posljedica epidemije.

“Očekujemo hitno formiranje Stabilizacijskog fonda Vlade FBiH, kojim će se finansirati doprinosi svim obrtnicima čija je djelatnost obustavljena, kao i svim drugim ugroženim radnicima u realnom sektoru. Pozivamo sve nivoe vlasti da donesu potrebne odluke kojima bi se značajno smanjile plate u javnom sektoru koje su iznad dva prosječna lična dohotka, a ušteđena sredstva usmjerila za podršku realnom sektoru. Pozivamo Vladu i Parlament FBiH da donesu potrebne odluke kojima bi se za 80 posto smanjio iznos za finansiranje političkih stranaka, a ta sredstva preusmjerila u Stabilizacijski fond za podršku ekonomiji i spašavanje radnih mjesta”, navodi se u saopćenju.

Pozvali su Vladu FBiH da hitno donese potrebne odluke u cilju smanjenja cijena nafte i naftnih derivata i njihovog usklađivanja sa cijenama goriva na svjetskom tržištu.

“Podržavano odluku Vlade FBiH i Federalnog ministarstva poljoprivrede o značajnom povećanju finansijske podrške za proljetnu i jesenju sjetvu, te pozivamo i sve ostale nivoe vlasti da u skladu sa svojim kapacitetima pruže podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane. Ocjenjujemo da je Vlada FBiH postupila odgovorno kada je uvažila kritike javnosti i građana, te izmijenila odluku o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti tako što će se, nabavkom medicinske opreme i raspodjelom proporcionalno broju stanovnika preko kantonalnih zavoda za zdravstvo, realizirati zahtjevi građana da sve sredine na jednak način podnesu teret krize. Istovremeno, pozdravljamo najavu premijera FBiH Fadila Novalića da zbog ove izmjene neće biti ugroženo finansiranje općina i kantona koji nisu samoodrživi”, saopćeno je iz SDA.