Od močvare pune smeća do najljepšg parka na ovim prostorima

Od močvare pune smeća do najvećeg i najposjećenijeg arheološko-turističkog parka na Balkanu. Upravo ovom rečenicom je najbolje početi priču o Arheološko – turističkom parku „Ravne 2“ u Visokom.

Arheološko – turistički park Ravne 2  je zvanično otvoren 18. juna 2016. godine. Prostire se na površini od 100.000 kvadratnih metara i nalazi se u Visokom, u centru BiH. Nastao je tako što je dr. Semir Osmanagić kupio 15 privatnih parcela, koje je spojio u jednu veliku površinu, na kojoj se nalazilo 7 divljih deponija, mnogo divljeg rastinja i močvarnih površina. Nakon što je voda drenirana, biljke i trava zasađene, deponije uklonjene, zemljište uređeno, sadržaji i instalacije postavljene –Visoko je dobilo predivan park, koji je dr. Osmanagić poklonio Fondaciji „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ na redovno održavanje i uređivanje.

Zahvaljujući brojnim edukativnim, sportskim, energetskim, kao i zabavnim sadržajima, uz predivan ugođaj šetnje crnogoričnom šumom, brojne izvore čiste vode i instalacije koje ostavljaju bez daha, park „Ravne 2“ je za svega pet godina postao jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija u našoj zemlji.

Instalacije i skulpture, labirinti, zelena, kristalna piramida, replike kamenih kugli, meditacijske i joga platforme, uz predivne potoke i fontane, donijele su Visokom i našoj zemlji čarobni kutak, u kojem su do sada uživale desetine hiljada posjetilaca.

Na kraju, bitno je pomenuti kako Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ park održava na svjetskom nivou u pogledu čistoće, sigurnosti, ali i stalnog obogaćivanja sadržaja. Park je postao i članom svjetskog udruženja zabavnih parkova IAAPA, ulaz, parking, kao i svi sadržaji su besplatni, tako da zaista vrijedi svoje vrijeme sa najmilijima provesti na jednom ovakvom mjestu, koje je uz sve pomenute sadržaje tokom prošle godine postalo i svojevrsna kulturna oaza Balkana, uz brojne nastupe muzičara, glumaca, predavanja, kao i promocije knjiga.