OBIMNI RADOVI: Uređenje turističke infrastrukture na Ravnama

Najveće zamjerke mnogobrojnih turista, ali i lokalnog stanovništva na Ravnama, odnosile su se na dva problema: loš, uzak i neodržavan prilazni put Kompleksu Ravne, i još gora situacija sa Izletištem Ravne, koje je uvijek plivalo u smeću i zapuštenom niskom rastinju i paprati.

U sezonu 2020. napokon se ulazi spremno. Gradska administracija, Ministarstvo privrede ZDK i Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ združenim snagama rješavaju upravo ova dva problema, kako bi se ove lokacije mogle predstaviti u znatno boljem svjetlu svim posjetiocima.

U toku je proširenje i rekonstrukcija prilaznog puta tunelima Ravne, Aero banji i parku ‘Ravne 2’. Postavljene se vodovodne i drenažne cijevi, put je proširen tako da se mogu i autobusi mimoilaziti, tu su i bankine. Prema najavama izvođača radova, posljednja faza, asfaltiranje dionice, obavit će se kada to vremenski uvjeti dozvole, najvjerovatnije na proljeće.

Postavljeni su i gabioni ispred Muzeja Fondacije kao potpora postojećem općinskom putu.

Parking, kojeg je napravila i održava Fondacija na općinskom zemljištu trostruko je proširen, tako da u budućnosti više neće dolaziti do kolapsa saobraćaja zbog velike posjete tunelima i parku. Kapacitet proširenog parkinga je 100 autobusa i 500 automobila.

U toku su i radovi na drenaži vode od izletišta Ravne. Najzapušteniji dio, između parkinga i klupa na izletištu, imao je ogromne količine kesa, papira, boca i raznoraznog smeća. U toku je čišćenje kompletnog terena. Neugledna paprat je zguljena, skupljeni su ostaci suhih grana i ostalog organskog materijala, a kada vremenski uslovi dozvole, na ovom prostoru planirano je uređenje travnjaka. Na taj način, slijedeće sezone, brezova šumica će s travom dobiti sasvim novi, uređeni izgled.

S organizatorima Enduro utrka, a u dogovoru s gradskom administracijom, dogovorena je izgradnja stalnog poligona, tako da će se i on uklopiti u novi izgled ovog, do sada, zapuštenog prostora.

Na proljeće se očekuju i radovi na uljepšavanju ovog prostora, tako da će Kompleks Ravne zasjati novim sjajem.

Parking će biti i dalje besplatan za sve posjetioce, domaće stanovništvo, dijasporu i strance. Ostaje samo da svi zajedno svojom dobrodošlicom i besprijekornom uslugom ostavimo najbolji utisak, kako bi nam se gosti vraćali u budućnosti i preporučili nas svojim prijateljima.