Obilježena 26. godišnjica pogibije bugojanskih boraca na Dobranjskom brdu

U organizaciji porodica šehida i poginulh boraca općine Bugojno, u subotu je upriličen odlazak na spomen obilježje poginulim borcima općine Bugojno na Dobranjskom brdu.

Na spomen obilježju položeno je cvijeće i proučen jasin, proučena hatma dova i poklonjena pred dušu četvorici bugojanskih šehida koji su prije 26. godina položili živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu u borbama za deblokadu Sarajeva.

Bugojanci su u rejonu Dobranjskog brda izgubili legendarnog komandanta Admira Ljubuškića Šutka, sa saborcima poručnikom Huso Čivićem, borcima Senadom Ćurićem i Elvedinom Mešanom.

307 slavna bugojanska brigada imala je težak zadatak probijanja dobro utvrđenih neprijateljskih položaja na Dobranjskom brdu. Nalazili su se na nepoznatom terenu u klinu između dva neprijatelja ali su ispunili svoj zadatak bez obzira na gubitke u svojim redovima.

Sloboda se ne kupuje, ne poklanja i ne dobija na papiru. Stečena je zahvaljujući borcima, od kojih su mnogi poginuli i izgubili dijelove svog tijela. Da nije bilo njih, ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. Ona je država svih njenih naroda, a historija je to pokazala u svim ratovima koji su vođeni na njenim prostorima-zajednička je poruka sa lokaliteta Dobransjko brdo.

Prije odavanja počasti bugojanskim šehidima na Dobranjskom brdu i zajedničkog druženja, odata je i počast visočkim šehidima i poginulim borcima na Centralnom spomen obilježju.