Obilježena 19. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 19. godišnjica zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

Obilježavanju su, između ostalih, prisustvovale porodice žrtava, kao i članice različitih udruženja.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Emir Suljagić, rekao je da 20. septembar predstavlja značajan datum za Memorijalni centar, preživjele žrtve genocida i općenito historiju Bosne i Hercegovine.

“Ovo je važan datum za ovu zemlju, za nas, za historiju. Ovo je zvanični dan kada je osnovana prva institucija u našoj zemlji koja otvoreno, javno i sistematski komemorira zločin koji je počinjen nad nama. Samo postojanje predstavlja kvantni iskorak u odnosu na sve naše prethodne pokušaje da zabilježimo našu historiju”, rekao je Suljagić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, ističe kako je dan kada je zvanično otvoren Memorijalni centar od velike važnosti.

“Naša borba nije prestala. Međutim, mi smo svi uspjeli da imamo mjesto gdje ćemo dolaziti. Mi smo uspjele nakon genocida da odgojimo više od pet hiljada djece koja nikad nisu pomišljala na osvetu. Ovaj datum je bitan svima nama”, rekla je Subašić.

Na današnji dan 2003. godine Memorijalni centar u Potočarima otvorio je tadašnji predsjednik Sjedinjenjih Američkih Država Bill Clinton.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida, a traga se za još više od hiljadu ubijenih. Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru Potočari obavljena je 31. marta 2003. godine i tada je ukopano prvih 600 identifikovanih osoba.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na više od 150 različitih lokaliteta, od toga 77 masovnih grobnica.

Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče Fatima Muhić, a najstarija Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

 

 

Agencija Anadolija/ViPromo