Obilježen 3. maj – Dan otpora agresiji na području općine Visoko

Obilježavanje 3. maja – Dana otpora agresiji, započelo je u nedjelju, 28. aprila, kada su Koordinacioni odbor boračkih organizacija i udruženja općine Visoko – Mjesna zajednica Goduša i Mjesna zajednica Kralupi, organizovali Marš ”Putevima transporta naoružanja opkoljenom Sarajevu”, kao i obilježavanje godišnjice  pogibije Nedžada Gazibare- dobitnika najvećeg ratnog priznanja ”Zlatnog ljiljana”.

Danas je polaganjem cvijeća na Spomen kosturnicu borcima NOAR-a i na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Visoko te na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, nastavljeno obilježavanje 3. maja – ”Dana otpora agresiji na području općine Visoko”.

Za  delegacije Koordinacionog odbora boračkih udruženja i organizacija općine Visoko, Udruženja antifašista i boraca NOR-a Visoko i Društva „Josip Broz Tito“ – u Maloj sali Općine Visoko oranizovan je prijem gdje su evocirane uspomene na početak ratnih dejstava.

Visoko je izgubilo 314 sinova na branicima grada i države. Petorica najmlađih bili su maloljetni u trenutku pogibije, petorica su bili sinovi jedinci.

Uz sve i 127 civilnih žrtava, posebno 38 djece. Štete u privredi procijenjene su na oko 200 miliona eura. U ovom periodu Visoko je pružilo utočište i primilo preko 14 500 raseljenih lica. Ratna bolnica primila je preko 5000 pacijenata. Visočani su dobrovoljno putem Crvenog krsta dali preko 5.500 doza krvi.

Rat je učinio da vidimo i neke dobre stvari. Vidjeli smo koliko u našim srcima ima mjesta za ljubav, za brigu o drugome. Koliko u malom bosanskom čovjeku ima velikih univerzalnih vrijednosti.

Obično kažemo da će historija dati svoj sud o svemu što se dešavalo.

Ponekad zaboravimo da smo i sami sudionici vremena i događaja koji su BiH sačuvali na mapi svjetskih država a Bosance i Hercegovce kao narod.

Ponekad zaboravimo vlastitu obavezu na borbu protiv zaborava zavedeni vremenom koje neumitno teče i nehotice briše mnoge važne činjenice.

Svojim nastupom, današnju svečanost su uljepšali i učenici  OŠ „Kulin ban” i OŠ „ Musa Ćazim Ćatić“.

U okviru obilježavanja 3. maja- Dana otpora agresiji na području općine Visoko, danas i sutra će se održati i sportske manifestacije.

 

Općina Visoko