Obavijest za visočke poljoprivrednike

Obavještavamo poljoprivredne proizvođače sa područja grada Visoko, da se mogu prijaviti za podršku poticanja prihvatljivih troškova za proljetnu sjetvu u tekućoj godini u svrhu izrade preliminarne liste koja će biti dostavljena Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Prihvatljivi troškovi su: nabavka sjemena, mineralnog gnojiva i zaštitnih sredstava za proizvodnju, silažnog kukuruza, heljde, povrća (paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, mrkva, cvekla, grah, luk bijeli i crveni, zelena salata, krompir i sl.), te drugih poljoprivrednih kultura.

Visina iznosa podrške za programe pokretanja proizvodnje, poticanja proljetne sjetve zavisi od iznosa sufinansiranja prihvatljivih troškova od strane klijenta – lokalne zajednice, a maksimalno do 1.000,00 KM po krajnjem korisniku (poljoprivrednom proizvođaču).

Federalno ministarstvo će potpisati Sporazum o realizaciji programa pokretanja proizvodnje, poticanja proljetne sjetve sa klijentom – jedinicom lokalne samouprave upisanom u registar klijenata kojim se uređuju međusobni odnosi, nadležnosti i visina poticaja.

Do objavljivanja Javnog poziva od strane Federalnog ministarstva, za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, pozvani su svi poljoprivrednici koji ispunjavaju opće uslove, a koji će obavljati proljetnu sjetvu, da izvrše prijavu vrsta kultura, površinu i iznos troškova identičan prema iznosu na fiskalnom računu za nabavku sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava.

Prijava za fizička lica vršit će se preko predstavnika mjesnih zajednica u prostorijama mjesne zajednice kojoj poljoprivrednici pripadaju.

Prijava za registrovane poljoprivredne obrtnike vršit će se preko Udruženja poljoprivrednika čiji su i članovi.

Preliminarne liste se sa popunjenim obrascem i navedenim iznosom za koji je dokaz fiskalni račun i faktura/otpremnica se dostavljaju prema mjesnim zajednicama i udruženjima najkasnije do 15. aprila nakon čega će isti biti proslijeđeni prema jedinici lokalne samouprave.

Opći uslovi:

• Svi poljoprivrednici sa preliminarne liste moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG), u skladu sa propisanim rokovima upisa i ažuriranja podataka.

• Svi poljoprivrednici koji su izvršili nabavku sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava moraju imati dokaz o nabavci:

– otpremnica i fiskalni račun za fizičko lice

– faktura i fiskalni račun za pravna lica i poljoprivredne obrte