Obavijest o pružanju ugostiteljskih usluga

Predstavnici Službe za privredu i Službe za inspekcijske poslove Grada Visoko, dana 30.03.2020. godine održali su kratki sastanak sa vlasnicima ugostiteljskih radnji sa područja grada Visoko, a na temu rada ugostiteljskih objekata u vanrednim okolnostima.

Kao što je poznato Naredbom Kantonalnog štaba civilne zaštite od 19.03.2020 godine, naređeno je privremeno obustavljanje usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija (restorana, pizzeria, ćevabdžinica, fast food….) na području ZE-DO kantona.

Iz ove tačke naredbe izuzimaju se usluge proizvodnje, pripremanja i dostave hrane (uključujući i šaltersku prodaju), rad javnih kuhinja kao i proizvodnja, pripremanje i posluživanje hrane za goste hotela uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera, zaštite osoblja i gostiju.

Ova naredba se primjenjuje od 21.03.2020 godine do 31.03.2020. godine, tako da očekujemo novu naredbu Kantonalnog ili Federalnog štaba civilne zaštite koja se odnosi na rad ugostiteljskih radnji ili produženje važenja ove naredbe.

Vlasnici ugostiteljskih radnji sa područja grada Visoko shodno odredbama navedene Naredbe podnijeli su zahtjeve za izmjenu rješenja kojima je odobreno obavljanje ugostiteljske djelatnosti i to u dijelu koji se odnosi na proširenje predmeta poslovanja (usluge ceteringa- dostava hrane putem dostavnih vozila ili šalterska prodaja)

Iz navedenih razloga održan je sastanak sa vlasnicima ugostiteljskih radnji, date su osnovne preporuke za rad u ovoj vanrednoj situaciji, a sanitarna inspektorica je poseban akcenat stavila na poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, zaštite osoblja i sanitarne uslove koje treba da ispunjava dostavno vozilo kojim se dostavlja hrana.

Cilj ovog sastanka je svakako upoznavanje ugostitelja sa mjerama koje je potrebno da provode tokom obavljanja ugostiteljske djelatnosti u vanrednom stanju izazvanom pojavom koronavirusa, što znači rad sa pojačanom pažnjom i dodatnim mjerama kada je u pitanju higijena.

Ističemo da se pružanje ugostiteljskih usluga na ovaj način odnosi samo na objekte-ugostiteljske radnje koji imaju registrovanu pripremu i usluživanje hrane.
Nadamo se da ukoliko se važenje Naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite produži da ćemo u ovim narednim danima izdati odobrenja za rad ugostiteljskih radnji /dostavu hrane dostavnim vozilom ili šaltersku prodaju/ u zavisnosti od ispunjavanja minimalno-tehničkih uslova u ugostiteljskim objektima.

Služba za privredu Grada Visoko