O ‘PREŽIVLJAVANJU’ BH. GRAĐANA: Rob je radio za hranu, na to smo spali

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za avgust 2023. iznosi 3.322,90 KM.

Međutim, prosječna plaća isplaćena u FBiH 2023. iznosila je 1.262 KM. Kako je naveo Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača ‘Futura’, bitno je naglasiti da samo za hranu mjesečno potrošimo 1500 KM.

  • Čovjek s prosječnom plaćom ne može prehraniti porodicu po najosnovnijim standardima. Rob je radio za hranu, na to smo spali. Nigdje nije ovoliki omjer potrošačke korpe i iznosa potrebnog za hranu. Kad uzmemo u obzir cijene hrane i lijekova, može se doći do zaključka da se na domaćem čovjeku može još samo zaraditi na tome. Mjere Vlade koje se mogu donijeti s ciljem smanjenja potrošačke korpe, još uvijek ne postoje – rekao je Bago.

Iz SSSBiH podsjećaju da je minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH 596 KM, te da pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 37,98 posto, a pokrivenost minimalnom plaćom 17,94 posto

  • Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine: prehrana (37,51 posto), stanovanje i komunalne usluge (11,75 posto), higijena i održavanje zdravlja (8,07 posto), obrazovanje i kultura (17,45 posto), odjeća i obuća (15,05 posto), prevoz (4,15 posto) i održavanje domaćinstva (6,02 posto) – saopćeno je iz SSSBiH.

Kako navode iz SSSBiH, u kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 10 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.