NOVOOTKRIVENI TUNELI ‘RAVNE 3’ SPREMNI ZA NOVU SEZONU

Tokom zimskih mjeseci vršeni su infrastrukturni radovi u i oko novootkrivenih prahistorijskih podzemnih tunela ‘Ravne 3’, smještenih ispod naselja Dubrave, a u okviru Arheološko-turističkog parka ‘Ravne 2’.

Postavljene su vodootporne lampe u oba postojeća pravca istraživanja: Na pravcu istok-zapad u dužini od 60 metara, i na pravcu sjever-jug u dužini od 40 metara. Pravac istok-zapad, koji je pronađen kao otvorena sekcija, bio je lokacijom arheološkog istraživanja i povremenih pronalazaka ostataka keramičkih posuda i metalnih alata. S novopostavljenim svjetlima, terenski arheolog i geolog Fondacije, Amna i Richard, će intenzivirati aktivnosti u potrazi za novim artifaktima.

Također, uposlenici Fondacije su izgradili prilazne stepenice tunelima ‘Ravne 3’ i s druge, sjeverne strane, u blizini konferencijske dvorane. Na taj način formiran je kružni tok oko ovih tunela.

U blizini ulaza postavljeni su billboardi s osnovnim informacijama o tunelu ‘Ravne 3’. Ulaz je natkriven još prošle jeseni, a sredinom aprila 2019. je betoniran ulazni dio u tunel u dužini od 13 metara tako da blato više ne dočekuje posjetioce, radnike i istraživače.

Od maja 2019. uposlenici se vraćaju na poslove čišćenja tunela, da bi se ti radovi intenzivirali od juna s dolaskom volontera.