Novina na ovogodišnjim izborima – Slijepi i slabovidni birači moraće priložiti dokaz o zdravstvenom stanju

Jedna od novina u Pravilniku o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini nalazi se u dijelu kod pomoći drugog lica. Slijepi i slabovidni birači moraće prlikom glasanja priložiti dokaz o tome da su fizički onesposobni ili slijepi.

Birač koji je slijep, nepismen ili fizički nesposoban ima pravo da koristi pomoć drugog lica koje on izabere i uz odobrenje predsjednika biračkog odbora, navodi se u pravilniku o prvođenju izbora u BiH. Sada je novitet, da birač mora donijeti dokaz o tome da je fizički nesposoban ili slijep ili da umjesto potpisa u putnoj ispravi ima XX ili nepopunjenu rubriku za potpis ukoliko je identifikacija izvršena ličnom kartom. Kakav je stav naše sagovornice, koja je jedna od onih na koju se odnosi ovaj novitet?

MUAMER KOVAĆ, zamjenski predsjednik gradske izborne komisije Zenica

“Ono što je bitno naglasiti je da jedno lice može pomoći samo jednom licu kojem je potrebna ovakva pomoć. Stroga je zabrana i izričito je zabranjeno da članovi biračkog odobra ili posmatrači mogu pomoći toj osobi da ostvari pravo glasa”.

Sagovornici smatraju da ne bi trebalo biti problema prilikom glasanja, te da svako od osoba na koje se odnosi ova stavka u pravilniku, ima barem
nalaz medicinske ustanove kojom je izvršena procjena invalidnosti ili tjelesnog oštećenja.

 

 

 

BHRT/ViPromo