Novi Zakon olakšava obrtnicima poslovanje

Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici održanoj 11. septembra ove godine je usvojio Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH koji je predložen od strane Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Da bi ovaj zakon stupio na snagu potrebno je da bude usvojen i u Domu naroda.

Koja poboljšanja donosi novi Zakon?

Prema aktuelnom Zakonu da bi građanin FBiH mogao registrovati obrt ili raditi u jednom, mora imati diplomu isključivo iz date oblasti. Ni najjednostavniji poslovi nisu od ovoga isključeni. Tako se od strane države uskraćuje pravo na rad mnogim građanima koji imaju potrebne vještine, tržište i kupce za neki proizvod ili uslugu, ali nemaju „adekvatnu“ diplomu.

Takođe, trenutni zakonski okvir ne omogućava obrtnicima izvoz, pa nerijetko zbog skupoće usluga posrednika gube cjenovnu konkurentnost i moraju u potpunosti odustati od izvoza i širenja proizvodnje. Novi Zakon bi to trebao promijeniti i omogućiti obrtnicima direktni uvoz i izvoz.

Još neka od poboljšanja su:

  • Lakša registracija i poslovanje.
  • Omogućavanje obrtu da se istovremeno bavi prodajom i servisom.
  • Administrativno rasterećenje i skraćivanje procedure otvaranje obrta, a izdavanje obrtnica prestaje biti obavezujuće.
  • Smanjenje članarine komorama sa 103 KM na 24 KM godišnje.
  • Ograničeno je izvršenje nad imovinom obrtnika, čime se štiti imovina koja je obrtniku potrebna za stanovanje i nastavak poslovanja.
  • Kreira se centralni registar obrta, što će unaprijediti i učiniti transparentnim upravljanje obrtima.
  • Propisan je prestanak rada obrta po sili zakona, što će omogućiti gašenje obrta koji duže od 6 mjeseci ne ostvaruju prihod i ne plaćaju porezne obaveze.

Zbog svega navedenog predloženi zakon je daleko bolje rješenje od postojećeg, koje će donijeti značajno olakšanje i unaprijediti poslovanje obrta. Novim zakonom olakšava se obrtnicima poslovanje, omogućava se transparentniji rad institucija i nadležnog Ministarstva i u konačnici unapređuje bh. ekonomija.