Novi režim putovanja u EU od 2021. godine, evo šta će nam trebati ako želimo u Hrvatsku

Novi sistem registracije putnika ETIAS, bez čije potvrde građani Bosne i Hercegovine više neće moći putovati u zemlje Schengena, počet će s radom u januaru 2021. godine, potvrđeno je “Nezavisnim” u evropskim institucijama.

Kako kažu, BiH će biti jedna od 62 zemlje čijim građanima za ulazak u zonu Schengena ne trebaju vize, ali će oni prije putovanja u EU morati popuniti novi formular. Osim BiH, u ovom sistemu naći će se sve zemlje regiona, ali i zemlje poput SAD, Kanade, Japana i Australije. Svi građani zemalja koje nisu članice EU i kojima za ulazak u šengenski prostor ne treba turistička viza morat će popuniti formular Sistema za informaciju i autorizaciju evropskog putovanja.

U evropskim institucijama ističu da su svi detalji manje-više poznati te da je trenutno jedina nepoznanica status državljana Velike Britanije, koji će nakon napuštanja EU biti tretirani kao treća zemlja.

Uslovi za ulazak u EU

  • Važeći pasoš
  • Taksa od sedam eura
  • Lični podaci
  • Kontakt informacije
  • Zdravstveno stanje
  • Bezbjednosna provjera

“S obzirom na to da Ujedinjeno Kraljevstvo prolazi kroz proces Brexita, još nije jasno koji će uslovi važiti za Britance koji budu željeli ući u EU. Kako sada stvari stoje, izvjesno je da će i oni morati popunjavati ETIAS formular”, naglašeno je.

Takođe, kažu da ETIAS nije viza te da ne podliježe obavezama koje proističu iz viznog režima.

“Ne treba ići u konzularna predstavništva, ne prikupljaju se bilo kakvi biometrijski podaci i traži se značajno manje podataka u odnosu na proceduru izdavanja viza. Takođe, proces izdavanja viza može trajati do 15 dana, uz mogućnost produžavanja roka do 60 dana, ETIAS autorizacija završava se najčešće u roku od nekoliko minuta”, istaknuto je.

Na stranici EU o informacijama o Schengenu navedena je detaljna procedura koju će državljani BiH morati ispoštovati kako bi nakon stupanja na snagu ETIAS-a mogli ući u EU. Istaknuto je da će svaka osoba starija od 18 godina koja želi putovati u zemlje Schengena morati popuniti onlajn formular koji košta sedam eura, a važit će tri godine ili do isteka važećeg pasoša. Naglašeno je, takođe, da je pasoš obavezan dokument, da je poželjno da sadrži i čip sa biometrijskim podacima, a da će popunjavanje formulara za djecu biti besplatno.

Popunjavanje formulara može se obaviti za deset minuta, a trebat će unijeti ime, datum i mjesto rođenja, e-mail i broj telefona, prvu državu ulaska u Schengen, podatke o obrazovanju, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju te pružiti odgovore na osnovna bezbjednosna pitanja.

“Ako su podaci koje ste unijeli u formular tačni i ne smatraju vas osobom koja predstavlja bezbjednosni rizik, vaša aplikacija će biti odobrena, a procedura neće trajati duže od nekoliko minuta. Međutim, ako vas sistem obilježi, vaša aplikacija će biti procesuirana ručno, a provjera može trajati od četiri dana do dvije sedmice”, naglašeno je. Ukoliko je osoba odbijena, sistem pruža mogućnost žalbe i ponovnog slanja aplikacije.