Novi izum iz Norveške izbacuje iz upotrebe lance za snijeg

Postoje situacije na ledu i snijegu kada ni zimske gume nisu dovoljne. U tom slučaju mogu pomoći lanci, no oni se teško stavljaju i skidaju, mogu oštetiti naplatke, pogotovo aluminijske, bučni su, izazivaju vibracije na podvozje i uništavaju asfaltni sloj. A na poledici ne samo da nisu korisni, nego su i štetni, odnosno opasni. S lancima na ledu automobil postaje neupravljiv i nesiguran.

Rješenje su Auto Sock ili „čarape za aute“, zanimljiv norveški izum, koji omogućava da svaki vozač, lagano i jednostavno, bitno poboljša vozna svojstva auta, pogotovo pogon i kočenje. Radi se o navlakama za kotače, od višeslojne tkanine i kompozitnih polimernih vlakana. Iznimno su čvrsti, elastični i otporni na habanje, a glavna vrlina su im višestruko povećavanje koeficijenta trenja (uzdužno i bočno).

Ne oštećuju alu naplatke i ne izazivaju buku, za razliku od lanaca, lako se postavljaju i skidaju te zadržavaju dovoljnu upravljivost. Certificirane su u većini zemalja EU, te u zimskoj opremi zamjenjuju lance.Mogu se voziti i po kiši, za razliku od lanaca, do brzine od 50 km/h, premda se tada zaustavni put produžuje za 20 posto. Auto Sock ili „čarape za aute“ dovoljno je postaviti na pogonske kotače, premda ih je bolje koristiti na svim, pogotovo kod auta sa stražnjim pogonom.

Pogledajte kako izgledaju i kako se postavljaju

fb-share-icon0