Novalić o novim mjerama, otplati kredita, zalihama hrane, doprinosima i smanjenju plata

Federalni premijer Fadil Novalić na današnjoj konferenciji za novinare iznio je najnovije informacije i mjere koje poduzimaju Vlada FBiH i Krizni štab Civilne zaštite FBiH.

Na samom početku svog obraćanja, Novalić je istakao da je na prijedlog Federalnog štaba CZ, Vijeće ministara BiH donijelo odluku o privremenom zatvaranju do daljnjeg četiri međunarodna aerodroma u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu i Mostaru.

Od toga će biti izuzet kargo prevoz kojim bi u narednim danima i sedmicama trebao biti dovožen medicinski materijal.

Vlada FBiH donijela je i zaključak na osnovu kojeg će Federalna uprava za inspekcijske poslove javno objavljivati podatke osoba koje se ne pridržavaju propisanih mjera izolacije.

Ograničavanja nabavki

Jedno od pitanja bilo je i hoće li Vlada FBiH količinski ograničiti kupovinu određenih artikala poput brašna i kakvo je stanje s robnim rezervama?

– Ne, još nema potrebe za takvom mjerom. Naime, u informaciji koju dobijamo od trgovaca i proizvođača, dovoljne su rezerve, dovoljni resursi. A s druge strane, i sami šoping centri to ograničavaju – recimo brašna možete kupiti do šest kilograma. A ukoliko se pojavi nestašica, prva na redu je naša mjera u okviru koje iz robnih rezervi reagiramo da bi se prevenirala nestašica i eventualni rast cijena koji je sad zabranjen.

A tek ako to ne pomaže, onda ide ograničenje. Prvo bi se reagiralo iz robnih rezervi, koje su potpuno popunjene i imamo sposobnost reagiranja na tržištu – ističe Novalić.

Otplaćivanje kredita

– S bankama smo veoma jasno dogovorili i dogovor će sigurno biti ispoštovan. One će pomjeriti plaćanje najmanje tri mjeseca, a ukoliko bude trebalo, i do godinu dana. Znači, svim privatnim licima koja trebaju da plaćaju rate, osim onim koji ne žele da se to prekine.

A za kompanije, to je selektivno. Naime, postoje kompanije koje mogu plaćati i koje ne mogu plaćati, njihovi menadžmenti najbolje poznaju stanje u privredi. Međutim, za građanstvo, ko god ne bude mogao plaćati, neće ni plaćati neko vrijeme – rekao je Novalić.

Poljoprivreda

Pitanje je bilo i da li razmišlja o snažnijem poticaju primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, s obzirom na to da slijedi sjetva?

– Da, dva ministarstva – Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo izbjeglica praktično će promijeniti svoje programe utroška koji nisu mali. I specijalno veoma veliki dio će rezervisati za povećanje proljetne sjetve, kako bi se prevenirale posljedice djelovanja koronavirusa u prehrambenoj industriji – dodao je Novalić.

Plaćanje doprinosa

Poslodavci apeluju da se odgodi plaćanje doprinosa i poreza kako bi se pomoglo privredi. Osim apela poslodavcima da ne otpuštaju radnike, hoće li Vlada FBiH moći uraditi nešto više kako bi to spriječila ili barem suzbila?

– Ovog momenta moram priznati da je zdravstveni aspekt ovog problema znatno veći i dok ga ne savladamo, dok on ne pođe padati, mi moramo ostati primarno fokusirani na njega. Međutim, istovremeno mnogo ekonomskih stručnjaka radi na izradi programa, ono što je Vlada FBiH već usvojila, znači govorim o ona dva fonda. Vlada FBiH je predložila Vijeću ministara pomijeranje PDV-a na kraj mjeseca, što također daje nove finansijske mogućnosti preduzećima da što manje ili nikako otpuštaju radnike.

Mi ćemo se vratiti ekonomskim mjerama, razradit ćemo ih, ovo su mehanizmi koji treba da spriječe, odnosno umanje štetu koja će sasvim sigurno postojati – kazao je premijer FBiH.

Smanjenje primanja

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH jučer je izrazio negodovanje zbog vaše najave o smanjenju plata državnim službenicima i namještenicima za 10 posto. Predložili su da se sačeka još neko vrijeme kako bi se vidjelo na koji način se može riješiti nastala kriza, te da se restriktivne mjere prvo primijene na političare koji imaju visoka primanja. Kako to komentarišete?

– Ovoga puta mogu samo poručiti da će teret krize podnijeti svi. Znači, neće biti onih koji su izgubili sve, neće biti onih koji nisu izgubili ništa, i neće biti onih koji su profitirali na ovoj krizi – zaključio je premijer Novalić.