Nova instalacija u parku ‘Ravne 2’

Sredinom aprila 2020. napravljena je i otvorena nova instalacija u ‘Arheološko-turističkom parku Ravne 2’. Riječ je o vodenoj stazi za masažu stopala. Nalazi se u neposrednoj blizini instalacije ‘Vremeplov’ i postavljena je paralelno s postojećim potokom čiju su obalu uređivali radnici Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’.

Vodena staza je još jedan unikatni sadržaj čija je ljekovitost neupitna. Hladna voda masira tabane, a hodanje po kamenčićima (malim oblucima iz riječnog konglomerata) nadražuju nervne završetke. I jedno i drugo dovodi do bolje cirkulacije krvi, a time i beneficija po zdravlje korisnika ove instalacije.

Stoga, hidroterapija stimuliše nerve i krvne sudove i može se smatrati prirodnom terapijom. Akupresura, ili hodanje po kamenju, dodatna je terapija za noge i tijelo. Treća beneficija je da dopuštamo stopalima da se rasterete neugodne obuće i da se stopimo sa Zemljom. U tom momentu naša se fiziologija mijenja. Dolazi do trenutne normalizacije i uključuje se protuupalni sistem. Na površini su slobodni elektroni koji neutraliziraju slobodne radikale koji nam uzrokuju bolesti.

Nova instalacije je dugačka 25 metara, široka jedan metar. Čista, hladna i netretirana izvorska voda provedena je iz brda u kome se nalazi tuneli Ravne. Obluci i kamnčići su iz tunela Ravne, Ljekovitih tunela i tunela Ravne 3.

Na prvi pogled nevelika instalacija, ali mnogima će donijeti mnogo više od ljetnjeg osvježenja. Naravno, instalacija je, kao i sve ostale, besplatna za korištenje.

Iz ove vodene staze za masažu stopala može se direktno ući u uređenu sekciju potoka s kamenom obalom i napraviti krug kroz vodu. Između vodene staze i potoka postavljene su četiri mreže – kapije, uz koje su posađene ruže penjačice.