NOVA AKCIJA U PROZORU: Zlatni momci sa Buka, humanitarci, ponovo na djelu

Sastaše se ponovo vrli momci, organizovaše novu akciju, spremno i odvažno napraviše tim i skupiše sve dobrotvore na jednom mjestu.

Da smo kao zajednica jaki i uspješni, dokazali su svi dobri ljudi, koji dadoše svoj prilog i podržaše ovu akciju, te je zajedničkim snagama uspješno realizovaše.

Put je bio ucrtan, već ustaljeni redoslijed, sabah u džematu, kahva, dogovor, utovar prikupljenih stvari i uz Allahovu pomoć krenuše ka cilju. Njihovom putovanju pridružio se i mladi urednik Preporoda, Elvedin Subašić, koji je htio da sopstvenim očima vidi realizaciju ove akcije i medijski je poprati.

Ovoga puta njihova stanica je mjesto kod Prozora, porodica Zahirović, koja se nalazi pred teškim životnim iskušenjem. Samohrana majčinska ruka odgaja četvero maloljetne djece, ali djece koja su ponos cijelog mjesta. Oni svima mogu poslužiti kao primjer dobrog odgoja. Dva dječaka su učenici Medrese, zlatni dječaci, koji svojim radom i trudom hrabre svoju majku, jer gaze putem svoga Gospodara, odgajaju se u duhu naše vjere i imana. Dvije djevojčice, 10 i 13 godina, učenice su osnovne škole i svojoj majci oslonac i pomoć u kući.

Njihova sudbina je bila takva, našli su se pred iskušenjem koje bi svakoga bacilo u očaj, ostadoše bez svog oca, tek tako, preko noći. Tuga, bol, siromaštvo, život težak i turoban, ne baci ih u jadikovanje, nego oni ustadoše i nastaviše sa svojim bolom gaziti hrabro. Djecu majka upućuje našoj vjeri, nema veće nagrade za takve roditelje. To su djeca koja redovno pohađaju mekteb, svakodnevno se druže sa Knjigom Časnom, znajući da je jedino Allah Onaj koji će ih izbaviti iz svakog iskušenja.

Majka nas je primila stidljivo, ali njima je pomoć potrebna. Oni žive bez redovnih novčanih sredstava, svaka pomoć im je dobro došla. Naši dobrotvori, da im Allah podari najbolju nagradu na oba svijeta, imali su veoma uspješnu akciju. Za ovu porodicu je prikupljena velika količina odjeće, obuće, osnovnih životnih namirnica, školski pribor, ruksaci, slatkiši, ali i novac u iznosu od 1000 KM. Mladi bračni par uplatio je školarinu do kraja školske godine, za oba sina koji pohađaju medresu.

Osmijeh i radost na licu djece je bio očaravajući, onaj koji nam daje vjetar u leđa da nastavimo ovim putem, da se borimo i prikupljamo sredstva za nove akcije, uz pomoć Gospodara Svjetova.

Hvala svima koji su usrećili ove hairli jetime, koji su učestvovali u ovoj akciji i pomogli njenoj realizaciji. Posebno hvala Rusmiru ef. Čelebiću koji je ukazao na tešku životnu priču ove porodice. Hvala i glavnom imamu MIZ Prozor, Safetu ef. Pozder, koji uvijek lijepo i srdačno dočeka ove momke, te ih lijepo ugosti.

Allah vam bio na pomoći, zaštitio vam vaše najmilije i dao vam bereketa i nafake da još veći i uspješni dobrotvori budete. Dragi Allahu neka ni jedno dijete ne bude gladno i žedno, bolesne ozdravi, a nejake ojačaj, o Milostivi i Svemogući, Onaj koji može sve. Elhamdulillah.

OMLADINA DŽEMATA BUCI