Nogometni savez BiH prihvatio poziv Rusije za prijateljsku utakmicu, poznat i stav UEFA-e

Komitet za hitnost Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas je na sjednici prihvatio poziv Ruske nogometne federacije za odigravanje prijateljske utakmice između reprezentacija Rusije i BiH, potvrđeno je za portal Klix.ba.

Ruski savez je poziv za odigravanje utakmice uputio još prošle sedmice te su naveli da bi se susret odigrao u FIFA-inom terminu u novembru 2022. godine.Nogometni savez BiH se, kako saznaje portal Klix.ba, tim povodom obratio Evropskoj nogometnoj federaciji (UEFA) koja je potvrdila da oni nemaju ništa protiv toga da BiH odigra prijateljsku utakmicu protiv Rusije u gostima.

Naime, prijateljske utakmice nisu u nadležnosti i odgovornosti UEFA-e, a svako odobrenje za učestvovanje u takvom susretu ne utiču i nisu u suprotnosti s odlukom Izvršnog odbora UEFA-e o suspenziji ruskih ekipa iz UEFA-inih takmičenja.

Nakon pozitivnog odgovora iz UEFA, danas se sastao Komitet za hitnost NS BiH kojeg čine predsjednik Saveza Vico Zeljković te Ivan Beus, Irfan Durić, Miloš Brkić, Dragan Soldo i Fuad Čolpa.

Kako saznajemo, pet članova komiteta je prihvatilo poziv Rusije, dok je Durić glasao protiv pozivajući da se ovakva odluka donese isključivo na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Podsjetimo, Rusija je zbog agresije na Ukrajinu pod sankcijama UEFA-e i FIFA-e i ne može do daljnjeg nastupati u takmičenjima pod njihovom ingerencijom pa su se okrenuli odigravanju prijateljskih utakmica.

Tako su za 24. septembar dogovorili susret s Kirgistanom, nakon toga slijedi duel s Iranom u Teheranu, a onda bi u novembru mogli igrati i protiv BiH ukoliko se na kraju ozvaniči odluka Saveza i u konačnici potpiše ugovor.

Ovakva po mnogima politička odluka Nogometnog saveza BiH sigurno će izazvati brojne reakcije u našoj državi, donijeti nove tenzije u bh. nogometu, a kako saznajemo postoji bojazan da će i pojedini reprezentativci na svojevrstan način bojkotovati poziv za ovaj prijateljski susret.

Ostaje nam da vidimo hoće li se ova diskutabilna odluka i konačno ozvaničiti te da li ćemo zaista igrati protiv Rusije protiv koje većina država ne želi igrati zbog dobro poznatih razloga.