Njemačka ambasada podržava osobe ekonomski pogođene korona krizom širom BiH

Njemačka ambasada stavila je na raspolaganje dodatnih 50.000 eura za prevazilaženje posljedica krize izazvane koronavirusom.

Ovim sredstvima će širom BiH, posebno u ruralnim sredinama, biti pružena podrška osobama koje su usljed krize ostale bez većeg dijela svojih primanja. Sredstva će dobiti tri lokalne organizacije.

Već danas su direktorica World Vision International za BiH Larisa Klepac i njemačka ambasadorica Margret Uebber potpisale ugovor kojim će biti omogućena podrška za 111 porodica. Time će više od 50 porodica dobiti plastenike. Pored toga bit će nabavljene poljoprivredne mašine, poput kosilica i lančanih pila. Podrška će se dodijeliti ljudima na području Pala, Prače, Podgraba, Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Tarčina, Vareša i Goražda.

Udruženje Zdrava malina iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja dobit će sredstva za gradnju mosta, koji će spojiti obradiva polja sa selom.

Poljoprivredno udruženje građana Simentalac iz Lukavca dobiva podršku za mljekaru i proizvodnju sira.

Ambasadorica Uebber naglasila je važnost dugotrajne i bliske saradnje između Bosne i Hercegovine i Njemačke. Ova veza upravo je u teškim vremenima važna. Za nju je i lično veoma bitno pružiti podršku širom zemlje u vidu pomoći za samopomoć onima koji su posebno pogođeni  krizom. Ambasadorica Uebber zahvalila se ovim udruženjima za njihov izvanredan angažman u svim dijelovima zemlje, saopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke.