Ništa od karantina u FBiH, ublažene mjere za mlađe od 18 i starije od 65 godina

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak objasnio je izmjene koje su učinjene u vezi sa naredbom o zabrani kretanja mlađima od 18 i starijima od 65 godina. Također je i ozvaničeno da se ne uvodi potpuni karantin u ovom bh. entitetu.

Federalni štab civilne zaštite je samo u toku naredne sedmice, od ponedjeljka do petka, omogućio starijima od 65 godina odnosno penzionerima da u vremenskom periodu od 08:00 do 12:00 odu po penzije.

“Sve ostale građane molimo da se suzdrže od kretanja u tom periodu, da ne posjećuju mjesta gdje idu penzioneri i da ne pospješujemo širenje zaraze“, rekao je.

Što se tiče kretanja mlađih od 18 godina, njima je dozvoljeno da se voze u automobilima sa roditeljima.

“Djeca se mogu prevoziti sa jedne lokacije na drugu u automobilima“, rekao je.

Solak je kazao i da je razmatralo da se dozvoli rad prodavnicama bijele tehnike jer je Federalni štab dobio mnogo upita građana o tome.

“Tako će svi građani kojima se pokvari neki električni uređaj u kući moći isti i zamijeniti“, dodao je.

On je kazao da se danas razgovaralo i o mnoštvu drugih mjera, među kojima je i potpuni karantin entiteta. To danas nije usvojeno, a Solak je kazao da je to samo krajnja mogućnost u suzbijanju širenja virusa i da on za sada neće biti uveden.

“To je krajnja mjera, to je kada ne mognemo nijednom drugom mjerom smanjiti širenje. Takve stvari se neće uraditi na način da se mjera donese danas, a da se primjenjuje od sutra. Danas smo o tome razgovarali, ali samo kao o mogućnosti“, kazao je Solak.

On je kazao da nijedna naredba nije donesena da bi se neko kažnjavao jer su sve mjere u interesu zdravlja i svih nas.

“Pozivamo sve građane da poštuju mjere, one su u interesu svih nas i naših najmilijih. Sve strožije mjere su mogućnost, ako vidimo da nemamo druge mogućnosti osim totalne zabrane i to će se razmatrati. Svaka mjera koja se uvodi je s ciljem zaštite zdravlja svih nas“, rekao je Solak.

Dodao je i da je upućen zahtjev Ministarstvu zdravstva FBiH u vezi sa 28-dnevnom karantinom u Studentskom domu Bjelave, odnosno da se studentima koji su se vratili iz Italije omogući da izolaciju nastave kući ukoliko nakon 14 dana svi testovi budu negativni na koronavirus.