Ništa nismo naučili od poplava 2014.

Dok se BiH ponovo suočava s velikim poplavama koje su prouzrokovale ogromnu štetu, ponovo je postavljeno pitanje o spremnosti države i njenih institucija da odgovore ovakvim izazovima.

Postavlja se pitanje zbog čega je Vlada FBiH prije tačno godinu ugasila Federalni fond za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće te za tu svrhu izdvojila 250.000 KM.

Vlada FBiH je 2018. utvrdila da je nakon tri godine od osnivanja fonda prestala potreba za njegovim radom. Tako su prestala aktivnosti i zakonodavnih organa vlasti da se ova oblast uredi zakonski jer su bila podijeljena mišljenja zastupnika da li Fond treba biti nova institucija ili treba angažirati ljude volonterski. Federalni fond za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće do aprila 2015. prikupio je više od 13 miliona KM.

NVO sektor navodi da vlasti još nisu opravdale 45 posto utrošenih sredstava. Tokom 2014. razorne poplave i klizišta napravile su štetu u 78 opština Republike Srpske, Federacije i Brčko Distrikta. Procijenjena šteta ove katastrofe samo u BiH bila je oko 4 milijarde KM.

“Mene iznenađuje da je od prošlih poplava prošlo 100 godina. 2014. vlasti su ponavljale da su stogodišnje poplave i da se situacija ne dešava tako često da jednostavno smo nemoćni pred prirodom. Međutim, nešto ipak možemo uraditi ali oni nisu uradili ni taj dio koji mogu”, tvrdi Siniša Vukelić, glavni i odgovorni urednik portala Kapital.ba

Zbog poplava 2014. organizirala se i međunarodna donatorska konferencija. Od 195 miliona eura EU je odlučila pomoći BiH sa 85 miliona eura no nikada nije do kraja utvrđeno kome je dodijeljen.

“To bi se moglo izbjeći da smo imali jednu unificiranu bazu na jednom mjestu sve te podatke o osobama koje su pretrpjele najveće gubitke a zatim i privrednike i poljoprivrednike a onda po prioritetima trošiti sredstva, kaže Ana Lučić menadžer za odnose sa medijima CCI.

Međunarodne organizacije bile su ažurne, no institucije vlasti koje su formirale koordinaciono tijelo na državnom nivou nikada nisu podnijele detaljan izvještaj o utrošku novaca. 23 NVO u mreži brana pratile su utrošak sredstva. 200 miliona je utvrđeno gdje je utrošeno no ostatak je netransparentan.

Zerina Ćosić Vrabac