Nezavisni blok Visoko: TIČE SE SVIH NAS!

Mnogi od nas ispravno reaguju kada neko svoje smeće istrese tamo gdje ne treba. U slučaju kada to smeće nije “obično”, nego RADIOAKTIVNO kao što je ovih 3.000 tona iz nuklearne elektrane Krško, koje hrvatske vlasti hoće da odlože samo nekoliko kilometara od granice sa BiH, neposredno uz USK, trebamo dići svoj glas i reći odlučno NE MOŽE!

Pogotovo jer kod nas na ovim prostorima rijetko šta bude odrađeno po propisima i pravilima, te niko ne može sa sigurnošću garantovati da to neće u nekom trenutku u budućnosti izazvati strašnu ekološku katastrofu koja može nemjerljivo i nepopravljivo ugroziti živote ljudi u Krajini i našu ljepoticu Unu.

I nije bitno što smo mi u Visokom relativno daleko, mnogi od nas iz NB Visoko smo podigli svoj glas i upozoravali da bez obzira što je predviđena lokacija odlaganja tog nuklearnog smeća na hrvatskoj teritoriji, ne mogu to naše komšije uraditi a da nas ništa ne pitaju, da nas ignorišu, a da mi ostanemo gluhi i nijemi.

Krajem juna smo izlazili na ulice Visokog i provodili ulično potpisivanje peticije, a “Inicijativa Trgovska mora, reci ne može” koju koordinira g. Senad Šepić je pokrenula online peticiju protiv odlaganja, koju smo neumorno dijelili i propagirali po društvenim mrežama.

Naše kolege iz drugih gradova BiH su se takođe uključili i radili smo svi zajedno.

Danas je organizovan centralni protestni skup u Novom Gradu, na kojem su učestvovali i premijer vlade i svi ministri USK, poslanici u Skupštini USK-a, načelnik Općine Bosanska Krupa te poslanici Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH i Federacije BiH.

Poslana je snažna poruka i upozorenje da je 30. septembra 2019. godine planirano donošenje finalne odluke nadležne resorne komisije u Hrvatskoj i u znak ponovnog skretanja pažnje na ugroženost Nacionalnog i Parka prirode Una, te oko 300.000 ljudskih života u oba bh. entiteta.

S tim u vezi, pozvane su sve institucije BiH da do 30. septembra utvrde ili potvrde zvanične odluke protivljenja izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, a pozvano je i Predsjedništvo BiH da hitno formira akcioni tim, kako bi kao nadležna institucija za vanjsku politiku BiH vlastima u Republici Hrvatskoj jasno predočilo stav o protivljenju naše države po pitanju odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.

OVO JE OD ŽIVOTNOG ZNAČAJA!

Press NB Visoko