Nezavisni blok Visoko: Poziv na peticiju za osnivanje srednje Medicinske škole u Visokom

Početkom marta tekuće godine gradska organizacija NezavisnI blok Visoko je na osnovu provedenog ispitivanja interesa određenog broja učenika završnih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja sa područja Grada Visoko procijenila da postoji realna i opravdana osnova za formiranje srednje Medicinske škole u okviru JU Mješovita srednja škola „Hazim Šabanović“ iz Visokog, te uputila inicijativu Školskom Odboru pomenute ustanove, kao upravljačkom organu, da po Članu 18. i stavki 3) Člana 19. „ZAKONA O SREDNJOJ ŠKOLI“, (Službene novine Zeničko-Dobojskog kantona, br. 9/17) pokrene proceduru planiranja i realiziranja školovanja/osposobljavanja medicinskih tehničara na medicinskom odsjeku, bar po dva odjeljenja učenika.

Naime, procijenili smo da u Gradu Visoko, te i u komšijskim općinama Brezi i Kaknju postoji prijeka potreba za ovim kadrom, tako da bi učenički interes za ovom vrstom osposobljavanja bio veliki, što pokazuje i trenutna praksa da mnogo osnovaca iz Visokog nastavlja školovanje na medicinskim školama u Sarajevu i Zenici a u najvećem broju u Kiseljaku (škole ove vrste postoje čak i u Olovu i Varešu), i sigurni smo da se mogu iskristalisati minimalno dva odjeljenja odgojenih i obrazovanih učenika koji mogu odgovoriti Nastavnom planu i programu Medicinske škole, jer ovo je resurs koji nema alternativu. Utvrdili smo da je bio veliki broj mjesnih zajednica sa područja grada Visoko iz kojih su djeca u najvećem broju išla u Srednju medicinsku školu u Kiseljaku, u nekima čak po 5-oro djece, a samo iz omladinskog pogona NK Bosna (juniori i kadeti) svakodnevno ih je odlazilo 12. Ovakvo pohađanje škole stvara finansijsko opterećenje roditeljima, a vremensko i fizičko opterećenje djeci, jer nastava se odvija u intervalu uglavnom između 12 i 19 sati, a zbog prevoza autobusom treba dodatnog vremena i prije i poslije tog intervala.

Podnijeli smo Inicijativu Školskom odboru JU Mješovita srednja škola „Hazim Šabanović“ iz Visokog

svjesni da je ovo složen posao koji traži dodatni angažman u kojem najveći teret treba da podnese rukovodstvo i kadrovi MSŠ, a vođeni iskrenom namjerom da svi dobijemo opštekorisnu stvar nadali smo se da će Školski odbor pomenute ustanove odlučiti da se krene u dugotrajnu i obimnu proceduru formiranja Srednje medicinske škole.

Međutim, prilikom inicijalnog razgovora sa direktoricom MSŠ smo bili obeshrabrivani mnogobrojnim razlozima koje je ista navodila. Od vremenskog roka koji nije dovoljan za njih, nedostatkom stručnih kadrova, nedostatkom mogućnosti izvođenja praktične nastave, pa do toga da smo zakasnili (iako je bio tek mart mjesec). Od svih tih razloga koje je direktorica iznosila kao opravdanje da se ništa ne pokrene, da sve ostane kako je sada, bez ikakvih želja za promjenama, jedino je bio opravdan onaj da smo zakasnili za tekuću školsku godinu. Ali za narednu školsku godinu je sada pravo vrijeme da se planira u nastavnom planu i da škola dostavi svoj prijedlog sa razrađenim pojedinostima prema Ministarstvu obrazovanja ZDK do 31.12.2020.

U svim školama upravljački organ je Školski odbor kojeg čini 5 članova (2 iz reda nastavničkog kadra, 1 iz Vijeća roditelja, 1 iz lokalne zajednice i 1 ispred osnivača/ministarstva) i njegove odluke su izvršne za direktore/ice. Kako u najvećoj mjeri Školski odbori donose odluke koje im preporuče ti direktori/ice, nakon razgovora sa direktoricom MSŠ smo bili skoro sigurni da će odluka Školskog odbora o našoj inicijativi za osnivanje Medicinske škole biti negativna – i od Školskog odbora smo dobili negativan odgovor.

Moramo reći, iskreno razočarani, da nakon što smo argumentovano demantirali sve razloge za neosnivanje koje je iznosila direktorca, poražavajuće je bilo kada je rekla da je najveći razog to što u MSŠ imaju 4-5 profesora koji su pred penzijom i da bi sa osnivanjem Medicinske škole oni izgubili punu normu časova i morali bi „pod stare dane“ da traže dopunu norme u drugim školama. Tu smo odmah završili razgovor i izašli poraženi činjenicom da ljudi koji rade jedan od najhumanjih i najčestitijih poslova na svijetu, oni koji vode društvo u progres obrazujući nove naraštaje, ne žele promjene.

Mi želimo promjene na bolje i pokrećemo peticiju za prikupljanje potpisa podrške da pokušamo uz pomoć građana izvršiti dodatni pritisak na Školski odbor i direktoricu JU MSŠ „Hazim Šabanović“ Visoko da pokrenu proceduru osnivanja Medicinske škole u MSŠ, jer uz asistenciju Osnivača i resornog Ministarstva bi mogli blagovremeno i kvalitetno obezbijediti materijalno-tehnička, pa i kadrovska (stručna) rješenja.

Potpise podrške ćemo prikupljati ispred naše kancelarije koja se nalazi na adresi Ulica Čaršijska bb, na potezu od Pošte prema pijaci, a krećemo u ponedjeljak 19. oktobra od 09 sati, i poslijepodne od 16:30 sati.

Molimo građane za podršku i da zajedno napravimo nešto opštekorisno.

press Nezavisni blok Visoko