Nezavisni blok Visoko – Javna inicijativa: Posvetimo više pažnje našoj djeci i sportskim organizacijama u kojima djeca treniraju

U vremenu u kojem nas je krizna situacija zbog koronavirusa distancirala jedne od drugih, a ljudska smo bića i po prirodi druželjubiva, te učinila našu pojedinačnu i kolektivnu budućnost neizvjesnom, jer ekonomija stagnira a posla i novca je sve manje, svaki pokušaj činjenja dobrih dijela zaslužuje posebnu pažnju i podršku svih nas.

Jedno od takvih dobrih djela jeste afirmisanje i podsticanje bolje socijalizacije djece kroz treninge, igru i druženje, u okviru “Škole fudbala Liješeva”.

Iz želje da pomognemo i podstaknemo dalji rad “ŠF Liješeva” koja okuplja našu djecu, mi iz NB Visoko smo dali naš skromini doprinos u vidu fudbalskih lopti, a pozivamo i druge koji su u mogućnosti da posvete više pažnje i pomognu, ne samo pomenutu školu nego i sve ostale škole i organizacije koje okupljaju našu djecu, a koje egzistiraju na području Grada Visoko.

Nama to nije mnogo, a njima puno znači.

Pandemija je proglašena polovinom marta ove godine i škole su zatvorile svoja vrata za našu djecu, počeo je jedan potpuno novi ritam i način života koji je ipak najviše pogodio njih. Mi odrasli smo se preokupirali realnim okolnostima i nastojali da organizujemo živote u skladu sa novom situacijom, pri čemu smo dobrim dijelom i mi morali da radimo kući sa djecom kao učitelji i nastavnici. Bilo je to frustrirajuće za sve, nastavno osoblje, djecu, i nas roditelje. Međutim, nakon što je škola u online formi završena, mi smo se vratili našim svakodnevnim obavezama a naša djeca su ostala u svom svijetu u kojem im nenadoknadivo fali druženje sa vršnjacima. Ostaviće to sigurno traga na njima, više nego na nama odraslim, a naša djeca su najvrjednije što imamo u našim životima, neuporedivo sa bilo čim.

Zato je hvale vrijedno i trebamo podržati one koji iz čistog entuzijazma i ljubavi prema sportu i djeci okupljaju njih i rade sa njima, kao što to radi naš komšija, iskusni licencirani trener nogometa Bečir Omanović u “Školi fudbala Liješeva” koja postoji već 5 godina, a osnivač i jedan od trenera je Alen Čehajić. Oni su okupili pedesetak dječaka iz MZ Liješeva i nekolicinu iz drugih mjesnih zajednica, a uslov da bi djeca trenirala i družila se u “ŠF Liješeva” je da budu dobri i primjerni učenici u školi.

Naš Bečir Omanović iz Okolišća je društveno odgovoran i aktivan od svojih najmlađih dana, preko pionirske, a poslije i omladinske organizacije, jedan od organizatora otpora i učesnik u odbrani BiH. Aktivan kroz sport kao fudbaler, a završio je i trenersku školu UEFA-B Program i radio kao trener u NK Moštre i NK Bosna Visoko. Ekonomista u penziji i porodičan čovjek koji sa suprugom ima dvoje zlatne djece, magistricu Amilu i inženjera Irhada na koje smo ponosni.

Podržimo sve one koji rade kao Bečir Omanović, djeca su nam najbitnija.

predsjednik GO NB Visoko,
mr. sci. Mirsad Čučuk, dipl. ing.