NEZAVISNI BLOK VISOKO: Interaktivna diskusija sa ambasadoricom Švicarske u BiH

Predstavnici NB Visoko su sinoć na poziv predsjednika Senada Šepića u centrali Nezavisnog bloka prisustvovali izlaganju ambasadorice Švicarske u BiH, Andree Rauber Saxer, na temu „Strategija saradnje Švicarske u BiH“, te aktivno učestvovali u interaktivnoj diskusiji.

Izdvajamo komentar magistra tehničkih nauka Mirsada Čučuka, predsjednika GO NB Visoko:

„Kao čovjeku koji svaki dan u svom životu nastoji da napreduje i usavršava se karakterno i profesionalno da bih sebi, svojima i našoj zajednici bio što korisniji, ovaj susret sa njenom ekselencijom gđom. Rauber Saxer je bio za mene izuzetno velik i značajan, jer sam za relativno kratko vrijeme naučio mnogo, kao i moji prijatelji iz naše delegacije NB Visoko.

Ambasadorica Rauber Saxser je izlagala o Švicarskom državnom uređenju, konfederaciji koja je u stvari savezna republika sa 26 kantona i svaki kanton ima svoj ustav. Međutim prava građana su velika i oni učestvuju aktivno u kreiranju sveukupne politike, te ukoliko im se ne sviđa neka od odluka općinskog, kantonalnog ili saveznog parlamenta, imaju pravo na referendum ili inicijativu. Tu sliku je uporedila sa stanjem u BiH i posebno je istaknula baš naš grad Visoko kao najbolji primjer aktivnosti i saradnje mjesnih zajednica sa Gradskom upravom.

U jako ugodnom razgovoru sa ambasadoricom Švicarske u BiH diskutovalo se o odnosima između naših država, projektima koji se provode i planovima za dalje. Fascinantno je to da je njena ekselencija Rauber Saxer aktivno koristila engleski, njemački, talijanski i naš jezik, tokom cijele diskusije. Čovjek u jednom momentu shvati da ima još mnogo poraditi na sebi i da ta prijateljska mala zemlja nije slučajno jedna od najrazvijenijih i najbogatijih, upravo zbog toga što na ključnim pozicijama ima tako stručne osobe. Razmišljao sam dok je odgovarala na naša pitanja da li ona i takvi kao ona uopšte poznaju pojam mita, korupcije i nepotizma.

U svakom slučaju, počašćeni smo pozivom i prisustvom, te ponosni na naš Grad Visoko kao izdvojen pozitivan primjer u cijeloj BiH“, istakao je Mirsad Čučuk, predsjednik GO NB Visoko.

fb-share-icon0