NEZAVISNI BLOK VISOKO: Inicijativa za formiranje Srednje medicinske škole

Gradska organizacija NezavisnI blok Visoko je na osnovu ispitivanja interesa određenog broja učenika završnih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja sa područja grada Visoko procijenila da postoji realna i opravdana osnova za formiranje Srednje medicinske škole u okviru JU Mješovita srednja škola „Hazim Šabanović“ iz Visokog, te upućuje inicijativu Školskom odboru pomenute ustanove, kao organu upravljanja, da rukovodeći se članom 18. i članom 19. „ZAKONA O SREDNJOJ ŠKOLI“, (Službene novine Zeničko-Dobojskog kantona, br. 9/17) pokrene proceduru planiranja i realiziranja školovanja/osposobljavanja medicinskih tehničara na medicinskom odsjeku, bar po dva odjeljenja učenika.

Mišljenja smo da u gradu Visoko, te i u komšijskim općinama Brezi i Kaknju postoji prijeka potreba za ovim kadrom, tako da bi učenički interes za ovom vrstom osposobljavanja bio veliki, što pokazuje i trenutna praksa da mnogo osnovaca iz Visokog nastavlja školovanje na medicinskim školama u Sarajevu, Zenici i Kiseljaku (škole ove vrste postoje čak i u Olovu i Varešu).

Ove školske godine (2019/2020.) osnovne škole sa područja grada Visoko će završiti oko 300 učenika i sigurni smo da se mogu iskristalisati minimalno dva odjeljenja odgojenih i obrazovanih učenika koji mogu odgovoriti Nastavnom planu i programu Medicinske škole, jer ovo je resurs koji nema alternativu.

Uz asistenciju Osnivača i resornog Ministarstva, JU Mješovita srednja škola „Hazim Šabanović“ iz Visokog bi mogla blagovremeno i kvalitetno obezbijediti materijalno-tehnička, pa i kadrovska (stručna) rješenja, stoga ova Inicijativa ima svoju opravdanost.

Iskreno se nadamo da će organi upravljanja i rukovođenja zauzeti pozitivan stav prema ovoj inicijativi, te da ćemo u dogledno vrijeme imati rezultate na koje ćemo biti ponosni.

PRILOG:

Zaista je veliki broj mjesnih zajednica sa područja grada Visoko iz kojih djeca u najvećem broju idu u Srednju medicinsku školu u Kiseljaku, u nekima čak po 5-oro djece, a samo iz omladinskog pogona NK Bosna (juniori i kadeti) svakodnevno ih odlazi 12. Ovakvo pohađanje škole stvara finansijsko opterećenje roditeljima, a vremensko i fizičko opterećenje djeci, jer nastava se odvija u intervalu uglavnom između 12 i 19 sati, a zbog prevoza autobusom treba dodatnog vremena i prije i poslije tog intervala.

Svjesni da je ovo složen posao koji traži dodatni angažman u kojem najveći teret treba da podnese rukovodstvo i kadrovi JU Mješovita srednja škola „Hazim Šabanović“ iz Visokog, a vođeni iskrenom namjerom da svi dobijemo opštekorisnu stvar, nadamo se da će Školski odbor pomenute ustanove odlučiti da se krene u dugotrajnu i obimnu proceduru formiranja Srednje medicinske škole.

press NB Visoko