Nezavisni blok Visoko – Dobra djela za sva vremena

U današnjoj sumornoj svakodnevnici, kada skoro svaki dan izbijaju na vidjelo razne nečasne radnje i manipulacije pojedinaca koje štete kompletnom društvu, dobro djelo iz iskrene namjere i čistog srca je postalo rijetkost. Zbog toga zaslužuje da se pomene i da pozove i druge na slične aktivnosti. 

Danas je u selu Upovac održana hajr-dova za hajr-česmu koju su aktivista NB Visoko Fahrudin Suljić i njegov brat Hajrudin zajedno i ravnopravno izgradili i poklonili svojim komšijama, mještanima i svim putnicima namjernicima, u sjećanje na njihove rhm. roditelje Hakiju i Seniju Suljić. El-Fatiha.

Imam džemata Buzići Tašaković Raif je, govoreći o veličini ovog dobrog djela, između ostalog rekao: „sve dok teče ova voda iz ove hajr-česme, nafaka i nagrada dvojice braće Fahrudina i Hajrudina Suljića će biti i na ovom i na onom svijetu, posebno što je večeras noć Lejletul-kadra, noć kada je počela objava Kur´ana, noć blagoslova, blagodati, najvećih darova i poklona, i noć vrjednija od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći.“

Jedan od dvojice braće, Fahrudin Suljić je, ne želeći da ističe sebe i brata, skromno i sa vidnom nelagodom ipak kratko objasnio: „uz Božiju pomoć smo našli vodu u zaseoku Dolovi, iskopali smo bunar i nekih 2 kilometra vodu doveli do našeg sela Upovac, napravili smo zatim i ovu česmu u sjećanje na naše rhm. roditelje, a danas smo presretni što ovo dijelimo sa komšijama.“

Ti iskreni ljudi dobrog srca, svoj ogromni, zahtjevni i dugotrajni posao su uradili Iz velikog poštovanja i ljubavi prema rhm. roditeljima, poklonili svima i pokazali da materijalna korist nije mjerilo sitosti duše.

Hajr-dova je održana pored hajr-česme u malo otežanim uslovima, jer su prisutni mještani sela Upovac i šire ipak poštovali propisane mjere zaštite i održavanje minimalne distance.