NEUNIŠTIVI GOLF 2: U Visokom registrovano čak 810 legendarnih “dvojki”

Legendarni automobili “golf 2” nakon skoro četiri decenije i dalje svakodnevno krstare našim putevima, a zvanični podaci govore da ih u BiH ima 61.114 što je dvadeseti dio od ukupnog broja svih registrovanih vozila.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) za Mondo su potvrdili da najviše registrovanih automobila “golf 2” ima u Bijeljini – 2.923 (kada se saberu brojke u sarajevskim opštinama, koje je IDDEEA razdvojila, vidi se da grad Sarajevo ipak prednjači po broju registrovanih ”golfova”).

Iza Bijeljine u TOP 20 gradova i opština sa najviše registrovanih ”dvojki” slijede Brčko (2.234), Mostar (2.123), Banjaluka (1.789), Doboj (1.280), Prijedor (1.157), sarajevska opština Novi grad (1.139), Trebinje (1.093), Zvornik (924), Tuzla (920), Zenica (916), Foča (906), Živinice (900), Nevesinje (852), Kakanj (827), Gračanica (821), Cazin (818), Visoko (810), Prnjavor (810) i Derventa (808).

Glavne prednosti “golfa” su funkcionalnost i jeftino održavanje.

– Ovi navodi poprilično se mogu uzeti u obzir kao tačni imajući u vidu da se ova auta nakon prestanka proizvodnje još uvijek voze, što govori da su iz dobre klase. Dosta ljudi ih još uvijek dovozi u servis na održavanje. Dijelova ima i novih i polovnih pa golf dvojka nije preskup za održavanje – rekao je jedan automehaničar iz Banjaluke.

Nikad nije iznevjerio
Jedan od mnogobrojnih vlasnika čuvenog “golfa” je i Slavko Bajić iz Banjaluke koji za svog limenog ljubimca proizvedenog 1987. godine ima samo pozitivne riječi. Za Mondo portal je potvrdio da je ponosni vlasnik turbo dizelaša skoro 15 godina.

– Nikada me nije ostavio na putu, a najduža relacija koju sam prešao autom je 2.000 kilometara. Išlo se na mnogobrojne putešestvije, kao što su ljetovanja i slično – rekao je ovaj Banjalučanin.

On tvrdi da ne razmišlja da svog “golfa” proda iako, kako ističe, stalno ima zainteresovanih koji bi ga rado vidjeli kao svog.

“Golf 2” između avgusta 1983. i decembra 1992. godine proizveden je u više od 6,3 miliona primjeraka, a svoje prvo predstavljanje doživio je 1983. godine na Salonu automobila u Frankfurtu. Koliku popularnost je stekao govori i podatak da je za američko tržište modelu “rabit” ime promijenjeno u “golf”, a od strane novinara ove zemlje 1986. godine proglašen je za automobil godine.

Proizvodnja u Sarajevu

Osim njemačke fabrike u Volfsburgu, proizvodio se širom svijeta, a između ostalog od 1985. godine i u nekadašnjoj Tvornici automobila Sarajevo (TAS) u Vogošći. Proizvodnja se ustalila na oko 25.000 vozila godišnje, a izvoz na osnovu kooperacije TAS-a pred rat je iznosio od 250 do 300 miliona maraka, uz plan da se popne na pola milijarde.

Primjerci golfa koji su silazili sa proizvodnih traka TAS-a, u odnosu na one iz Njemačke, imali su posebne oznake po kojima se znalo da su bili proizvedeni u Jugoslaviji. Tako je Golf proizveden u TAS-u imao oznake: J, JL, JX, JD, JLD i JGL i na prednjoj strani bio je montiran grb Sarajeva.

Ipak, u posljednjoj godini proizvodnje golfa, pred samo izbijanje rata BiH, slovo J iz oznake je izbačeno koje je označavalo Jugoslaviju.

Veliki broj pretraga na OLX-u

Zanimljiv podatak da su tokom 2014. godine u Banjaluci bili najčešća meta lopova pokazuje da su “dvojke” na ovim prostorima u pojedinim trenucima stekle status kultnog vozila.

Takođe, statistike poznatog bh. oglasnika OLX godinama potvrđuju da “golf 2” auta još uvijek visoko kotiraju u top deset najtraženijih pojmova.

– Od početka ove godine do 25. juna za pojam ‘”golf 2” bilo je ukupno 338.635 pretraga što na mjesečnom nivou iznosi prosječno blizu 60 hiljada – potvrdili su za Mondo iz kompanije OLX.

Biznisinfo.ba