Nesvakidašnja izložba “Izumitelji svijeta – prozor u budućnost” u Franjevačkoj gimnaziji Visoko

U četvrtak, 28. novembra, u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom otvorena je izložba “Izumitelji svijeta – prozor u budućnost”.

Izložba je nastala kao dio velikog projekta Škole u sklopu obilježavanja mjeseca posvećenog svjetskim izumiteljima. U svijetu se svake godine obilježava “Međunarodni dan izumitelja” 9. 11., a učenici i profesori FKG odlučili su cijeli mjesec novembar posvetiti izumiteljima otkrivajući njihovu posebnost i značaj za čovječanstvo kroz dugu povijest.

Idejni voditelj ovoga projekta bila je profesorica fizike Naida Dacić, koja je od početka septembra u projekt uključila sve učenike i profesore Škole. Učenici su bili podijeljeni u četiri velike grupe, a svaka je imala nekoliko podgrupa koje su pripremale razne materijale, pokuse i nacrte za plakate. Na taj način učenici su mogli sudjelovati i razvijati svoje talente u onom gdje se najviše i najbolje pronalaze. Svaka grupa imala je svog profesora mentora s kojim je radila.

Vrhunac ovog projekta bilo je otvorenje izložbe u holu Konvikta na kojoj je predstavljen zanimljiv povijesni prikaz razvoja telegrafa i telefona, filma i projektora, glazbe i nosača zvuka, struje i raznih rasvjetnih tijela uz jedinstvene plakate koje su izradili vrijedni učenici.

U prvom dijelu izložbe hodnicima škole prošetalo je 14 kostimiranih svjetskih naučnika, kao što su Albert Einstein, Arhimed, Alhazena, Gauss, Ktesibije, Faust Vrančić, Nikola Tesla, Le Corbusier, Max Schelera, Galileo, Wladimir, Koeppen, Rosalind Franklin, Slavoljub Penkala i Hedy Lamar.

Učenici su program obogatili izvedbama uz električnu gitaru, violinu, klavir i dvije klapske izvedbe.

Drugi dio izložbe bili su pokusi u učionicama. Više od pedeset pokusa izveli su učenici i na zanimljiv način pokazali rezultate nekih istraživanja, te time oduševili posjetitelje, dok su se kostimirani naučnici šetali između posjetitelja i dijelili im bookmarkere sa svojim likom i osnovnim podacima.

Tekst: Marina Jurić i Ana Lučić
Foto: Adrijana Kikić