Nermina Vehabović Rudež: Djeca su više nego ikad izložena online opasnostima, pazite šta rade!

Preventivnim mjerama zabrane i ograničenja kretanja u BiH reagovalo se na vrijeme. Karantin i kućne izolacije poslužile su ljudima da se distanciraju jedni od drugih kako ne bi došlo do većeg broja zaraženih virusom korona.

Međutim, ono što je nastalo kao određena vrsta problema i svakodnevnog izazova jeste organizovanje vremena sa djecom u kući.

U Federaciji BiH na snazi je mjera zabrane za kretanje svim maloljetnim licima, osim u vozilu, što neminovno znači da će većinu vremena provesti u kući, a samim tim i pred računarom ili mobitelom. Tu dolazimo do pitanja šta djeca rade „online” i koje su potencijalne opasnosti?

Psihologinja Nermina Vehabović Rudež ističe kako su djeca od ranije izložena različitim sadržajima korištenjem modernih tehnologija.

„Uputa je i ranije bila da roditelji kontrolišu količinu vremena koju djeca provode online. Ali i da ih zaštite od neprimjerenih sadržaja. Obzirom da su sada konstantno u kući, važno je organizovati njihovo vrijeme na što bolji način. Ali pritom ne zaboraviti da je ogromna odgovornost na roditeljima, koji bi trebalo da pregledaju istoriju pretrage i razgovaraju sa djecom, čak i ako dođu u kontakt sa neprimjernim sadržajima.“

Dodaje kako su opasnosti razne, a jedna od njih su i online predatori i pedofili, od kojih roditelji moraju biti u stanju odbraniti svoju djecu, na način da preventivno poduzmu mjere opreza i zaštite.

„Možete kontaktirati IT stručnjaka i tražiti upute kako da blokirate određene sadržaje, a najbolje bi bilo što više vremena provoditi u igri sa djecom. Uključite ih u razne zajedničke aktivnosti, jer je to jedna od najboljih prevencija“.

S. Velaga