Neretva d.o.o. Visoko uspješno realizuje projekat: NAPREDUJE OBNOVA ČUVENOG HOTELA NERETVA

Čuveni mostarski hotel Neretva, jedan od simbola ovog grada, trebao bi uskoro bljesnuti punim sjajem. Obnova objekta teče prema predviđenoj dinamici, a druga etaža već je završena.

Investicija od 8,7 miliona eura kompanije Neretva d.o.o. Visoko pokrenula je obnovu objekta koja je godinama “čekala neka bolja vremena”. Početkom aprila prošle godine zabilježili smo ponovno otvorenje gradilišta.

Lijepo vrijeme u Mostaru pogoduje graditeljima, a kako naš portal saznaje radovi napreduju predviđenom dinamikom. Druga etaža već je završena. Očekuje se i završetak faze koja je ugovorom pokrivena do jula.

Preduzeće Neretva d.o.o. Visoko je koncem 2017. godine podnijelo zahtjev Gradu Mostaru za izdavanje odobrenja za privremeno zauzimanje javne površine u svrhu ograđivanja gradilišta kako bi nastavili izvođenje radova na sanaciji, restauraciji, dogradnji i revitalizaciji objekta.

Riječ je o kultnom mostarskom objektu smještenom na Trgu Musala u kojem su odsjedali brojni svjetski lideri, od cara Franje Josipa do Josipa Broza. Hotel je sagrađen 1892. godine u vrijeme austrougarske vladavine i građen je u specifičnom pseudomaurskom stilu koji je tada bio dominantan.

Prije 16 godina hotel je kupila Općina Stari Grad, a obnovu otežava historijska vrijednost objekta i zahtjevi da se zadrži njegov autentični izgled. Hotel je upisan na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Obnovljeni Hotel Neretva trebao bi imati 83 sobe uređene u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Klix