NEREČENO O JANGIJI- VISOČKOM POŽARU 11.11.1911.

Do sad’ je mnogo toga napisano (i snimljeno) o visočkom požaru 1911. godine, ali ovo je prilika da se upoznamo kako je to opisao svjedok ovog događaja, fra Leonardo Čuturić, koji je u to vrijeme službovao u Visokom.

Ovo vanredno djelo „Autobiografija (moja lična kronika iz sjećanja )“ je izuzetno važno i za Visoko, jer se dotiče mnogih nepoznatih ili sakrivenih detalja visočke istorije. Knjiga je izašla iz štampe krajem 2016. godine uz lekturu, korekturu i recenziju visočkog profesora starogrčkog i latinskog jezika, fra Marka Ćorića.

POŽAR U VISOKOM 11.11.1911.

fra Leonardo Čuturić

„Dana 11.11.1911. iza ponoći izbio je nazapamćen požar u gradu Visokom, od kojega je palo žrtvom oko 400 krovova. Vele, da je požar nastao od toga, što je neka žena ostavila u mutvaku zaprećanu vatru, od koje se plamen rodio, okolinu zahvatio i dalje raširio. Svi ukućani iz Franjevačke gimnazije poletili su na mjesto požara, da pomažemo pri spasavanju. Prenijeli smo iz mnogih kuća pokućstvo u sigurne zgrade, iznosili nemoćne, pomagali mjestimice lokalizirati napredovanje požara, koji se divljački širio. Da nijesu vlakom doletili alarmirani vatrogasci iz Sarajeva i Zenice, bila bi izgorila cijela varoš. Kad sam sutra dan obilazio garište i upozorivao pogorelce muslimane, da su bar sada uvidili potrebu osnutka vlastitog vatrogasnog društva, dobaci jedan: „Sad je do ku…“ to društvo.

Odmah se formirao građanski odbor za prvu pomoć pogorelaca i za daljnju brigu oko izgradnje njihovih kuća. Ispred Franjevačke gimnazije su poslali u odbor mene, koji sam od Glasnika davao odboru milodare, jer je predsjednik kolegija slabo stajao s novcem. Već se na proljeće poduzela velika građevna akcija oko ponovnog podizanja izgorjelog Visokoga. Izgrađene su cijele nove ulice, koje su dale prijatniji izgled dotada posve turskoj varoši. Kamo sreće, da su onda izgorile one sredovječne smrdljive „tabane“ (primitivne strojarne kože), koje je svaka državna vlast tolerirala jedino pored osjetljivih i konservativnih muslimana, vlasnika i radnika tih tabana. U izgradnji Visokoga gotovo je sve doprinijela država, koli materijalom, toli radom i novcem. I opet su Turci bili protiv Švabi!“

P.S. Primjećuje se da autor te 1911. godine kritikuje „nepostojanje“ vatrogasnog društva u Visokom (?) što zbunjuje, jer je ono formirano decembra 1897. godine. Da se zaključiti da je u to vrijeme ono bilo slabo organizovano i nespremno za veće požare…

Zdenko Antović(arhiv 2017.)