NEPOZNATA BOSNA

Baš ko što riječi nekad mogu naslikati tako neke slike mogu govoriti. Haj’ što govore inekako, al postavljaju i pitanja. Ko su ovi insani i đi je bila ova radnja?

Da mi se nije javio Emir iz Nepoznate Bosne ne bi znao da je ovo antikvarnica Orient u vlasništvu Uzeirage Hadžihasanovića na Baščaršiji koji je umro 1943. a bio je siva eminencija Mehmeda Spahe i u njegovom dućanu se određivala politika i postavljali i skidali kandidati. Baš ko što se i danas odlučuje o svemu važnom u nečijim dućanima i na nekim sijelima. Nejse.

Sve bi ovo bilo pa prošlo da mi se prije toga nije javila hanuma i pitala je li ovaj u sredini što izlazi iz Uzeirovog dućana kralj Edvard što se onomad odreko krune zbog ljubavi? I dan danile bi se smijo kad se sjetim šta sve narodu neće past na pamet da Emir nije pronašo kako je 1936. boravio na Jadranu, ali se nigdje ne spominje posjeta Sarajevu. Emir je uporedio slike i gotovo je siguran da je ovo kralj Edvard lično i da je dolazio po savjete kod Uzeirage. Uzeiraga će iza toga sa svojim zetom ratnim gradonačelnikom Sarajeva Mustafom Softićem pisati Hitleru pismo da nas direktno uzmu pod zaštitu a ne preko ustaša.

Tako je ova slika otvorila staru prašnjavu knjigu u kojoj fali puno stranica i more bit neko dopiše dijelove koji fale, a more bit bi bilo najbolje da se ova knjiga ne dira i ne diže džaba prašinu od koje niko nikakve koristi nejma.

Uzeir Hadžibeg