Nema više slikanja u kabinama: Za ove izbore bit će drugačija organizacija biračkog mjesta

Cilj ovih intervencija jeste da proces na biračkom mjestu bude što transparentniji, brži i zakonitiji.

Izmjenama i dopunama podzakonskih akata pripremljeni su neki noviteti u izbornom procesu kao što je drugačija organizacija biračkog mjesta na način da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatrača izbornog procesa kako bi se spriječilo fotografiranje glasačkih listića, takozvani “bugarski voz“ i zloupotrebe instituta pomoći drugog lica prilikom glasanja.

– U cilju ispunjenja preporuka OSCE/ODIHR-a, koje je moguće implementirali kroz podzakonske akte, ukida se praksa čitanja imena birača naglas, uvodi se ovjera glasačkih listića posebnim štembiljem, posebna procedura kod korištenja pomoći druge osobe, za pečaćenje biračkog spiska u posebnim kovertama nakon zatvaranja biračkih mjesta, kao i neke druge teničke novine, pojasnio je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.

Arnautović ističe i da su pripremljene novine kako bi se ubrzao proces glasanja na glasačkom mjestu, sa čime će javnost biti blagovremeno upoznata.

Prema njegovim riječima, cilj ovih intervencija jeste da proces na biračkom mjestu bude što transparentniji, brži i zakonitiji.

Arnautović kaže da će na ovogodišnjim izborima prvi put biti uvedena elektronska prijava za glasanje poštom ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

 

Oslobođenje.ba/ViPromo