Neki mogu biti i ozbiljni: Ovi simptomi ukazuju da ste previše vremena proveli na suncu

Ljeti više vremena provodimo na suncu, što može biti dobro i za našu kožu, naročito zbog vitamina D.

No, ako ste proveli previše vremena na suncu, mogu se pojaviti i neki neželjeni simptomi.

Evo koji znakovi pokazuju da ste predugo bili izloženi sunčevoj svjetlosti:

Prestali ste se znojiti

Znojenje je prirodni način na koji tijelo regulira temperaturu i hladi nas. Ako se ne znojite nakon što ste proveli neko vrijeme na suncu, a koža vam je suha i vruća, to može biti simptom toplotnog udara, koji može biti prilično opasan, a može oštetiti niz organa, uključujući i mozak. U tom slučaju trebali biste se skloniti sa sunca, najbolje u neku rashlađenu zatvorenu prostoriju. Potražite medicinsku pomoć, a kožu možete rashladiti hladnom vodom.

Pojavljuju se bore

Bore su tipični znak starenja, no također mogu biti znak da se razbijaju vlakna i kolagen zbog pretjerane izloženosti ultraljubičastim zrakama. Ako primijetite ovaj znak kod sebe, ograničite izlaganje suncu i redovno nanosite kremu za sunčanje.

Imate osip

Na koži se može javiti i osip koji je povezan s vrućinom i prekomjernom izlaganju suncu. Mogu se pojaviti plikovi ili crvene kvržice. Najbolji tretman je da ostanete u rashlađenoj prostoriji i da održavate suhim područje na kojemu se pojavio osip. Nosite laganu odjeću koja nije tijesna kako biste izbjegli dalje pogoršanje osipa.

Javljaju se bolovi u mišićima

Oštri bolovi, grčevi ili trzanje tokom izvođenja tjelesnih aktivnosti na suncu tipično su znak toplotnih grčeva, što može biti simptom iscrpljenosti toplinom. Znojenje na suncu može smanjiti nivo soli i hidratacije, što uzrokuje grčenje mišića pri naporu. Ako se pojave grčevi tokom vrućina, sjednite na hladno, zasjenjeno mjesto i pijte puno tekućine. Pričekajte nekoliko sati prije nastavka tjelesne aktivnosti kako biste izbjegli toplotni udar. Ako vam se grčevi ne povuku nakon sat, potražite pomoć ljekara.

Zbunjeni ste i imate vrtoglavicu

Vrtoglavica i zbunjenost mogu biti znakovi toplotnog udara. Toplotni udar je ozbiljno zdravstveno stanje koje se javlja ako je osoba previše izložena vrućinama i suncu.

Umorni ste i nesvijesti vam se

Ako ste izuzetno umorni i nesvijesti vam se nakon što ste bili na vrućini, moguće da imate sinkopu povezanu s vrućinom. Sinkopa povezana s vrućinom javlja se kada je osoba prekomjerno izložena visokim temperaturama pri čemu se smanjuje protok krvi u mozak. Cijelo stanje može dodatno pogoršati i dehidracija. Ako primijetite ove simptome kod sebe, odmarajte se, izbjegavajate sunce i pijte puno tekućina te unosite puno elektrolita.

Imate glavobolju i mučninu

Probadajuća glavobolja i mučnina obično su znak koji ukazuje na toplotni udar. Ako vam se jave ovi simptomi, odmah zatražite pomoć ljekara. Povraćanje, ubrzan puls i izrazito crvena koža još su neki od simptoma toplotnog udara.

Imate kvržice ili žuljeve

Ako vam se na koži pojave bolni žuljevi ili kvržice koje vas svrbe, moguće je da imate simptome trovanja suncem, što je znatno ozbiljnije stanje od opekotina uzrokovanih suncem, navodi The Healthy.

Ostali simptomi trovanja suncem uključuju temperaturu, groznicu i mučninu. Ako vam se jave ovi simptomi, odmah biste trebali zatražiti pomoć ljekara.