Nejra Mlačo petu godinu zaredom dobitnica nagrade “Ponos dekana” Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas su dodijeljene nagrade “Ponos dekana” najboljim studentima svake studijske godine ovog fakulteta. Dodijeljeno je deset nagrada za šest studenata nacionalnog programa i četiri studenta koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Nejra Mlačo iz Visokog koja je studentica šeste godine Medicinskog fakulteta, petu godinu zaredom dobila je nagradu “Ponos dekana”.

“Budući da mi je otac ljekar isprava nisam željela da se bavim medicinom jer su svi to od mene očekivali. Međutim u toku srednje škole sam shvatila da je to zaista jedini poziv kojim se želim baviti cijelog života. Medicina je human posao i ima svoju svrhu i smisao. Nema ništa ljepše nego spasiti nekome život ili mu poboljšati zdravlje”, kazala nam je.

Kada je u pitanju sve veći odlazak mladih iz naše zemlje, radi neke ljepše i svjetlije budućnosti, Mlačo nam govori kako još uvijek nije sigurna da li će ostati u Bosni i Hercegovini.

“Jako sam neodlučna po tom pitanju. Kada sam krenula na fakultet nisam razmišljala o tome da napustim našu zemlju, međutim to se u toku studiranja počelo mijenjati. Sada sam nekako između i još uvijek nisam donijela odluku ali imam još nekoliko mjeseci da odlučim”, kazala je Mlačo.

Osim priznanja studentima je dodijeljena i nagrada od 1000 KM.

“Osim ovih deset studenata mi imamo jako puno izvanrednih studenata. No ovi su zaista najbolji. To su studenti koji nisu izgubili godinu studija i koji imaju izuzetno visoke prosjeke. Mi smo osim priznanja studentima obezbijedili i novčane nagrade u iznosu od 1000 KM koja će im, nadam se, pomoći u njihovom daljem školovanju”, kazala je dekanesa Medicinskog fakulteta UNSA Semra Čavaljuga.

Klix