Nedavne poplave će utjecati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u BiH

Nedavne poplave će utjecati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini, upozoravaju poljoprivredni proizvođači pred kojima se nalazi izuzetno težak drugi dio 2019. godine.

Zbrajanje štete nastale uslijed poplava i konstantnih kišnih padavina na bh. poljoprivrednim zemljištima tek predstoji, ali već sada je sigurno da je pred poljoprivrednim proizvođačima izuzetno težak period.

Uslijed izlijevanja rijeka iz svojih korita u pojedinim dijelovima naše zemlje na poljoprivrednim parcelama je nastala potpuna šteta. Proizvođači su pokušavali spasiti ono što se spasiti može, ali u većini slučajeva bezuspješno.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kaže da će se štete u procentima nakon minulih poplava tek zbrajati.

“Već sada možemo reći da su štete ogromne, a osim poplava ranije su ih prouzrokovale kišne padavine koje su dovele do velike vlažnosti zemlje. Na mjestima pogođenim poplavama, gdje je došla voda, nastalo je onečišćenje zemlje i sada će se morati sačekati da se ona ocijedi, a potom je treba preorati i ispitati zemljište. Na područjima koja nisu zahvatile poplave, ono što je zasijano već je počelo da truhne i tu će se morati vršiti presijavanje”, kaže nam Bićo.

Na povećanje cijena već je utjecalo poskupljenje sadnog materijala i sjemena na početku sezone. Imali smo situaciju da je sjemenski luk poskupio 100 posto, zatim sjemenski krompir, sjemena i zaštita. Na tržnicama bismo sada trebali imati kilogram paradajza za 50 feninga ili marku, ali on ne pada ispod dvije ili dvije i po KM, a mladi krompir je od tri do pet maraka. Poslije ovih poplava to će biti puno skuplje, jer će se jedna stvar raditi dva puta i sve će kasniti”, istaka je Bićo.