Ne tjerajte djecu da pojedu sve s tanjira

Vodeći nutricionisti svijeta apelovali su na roditelje da ne forsiraju svoju djecu da pojedu sve sa tanjira tokom obroka, jer bi to moglo dovesti do poremećaja u prehrani.

  • Kontroliranje načina prehrane, poput čišćenja tanjira, negativno utječe na prehrambene navike u dječijoj dobi. Zbog svih razgovora i pregovora za stolom djeca gube unutrašnje signale o tome da li su gladna ili sita. Kada odrastu, njihovo tijelo im neće znati reći koliko hrane je dovoljno da osjećaju sitost – napisala je porodična nutricionistica Maryann Jacobsen.

Ovo može dovesti do poremećaja te djeca, odnosno ljudi, mogu početi jesti po navici, što može uzrokovati pretilost i zdravstvene probleme.

Istraživači sa Univerziteta Minnesota otkrili su da mlade osobe koje koriste glad i sitost kao vodič za ishranu imaju manji tjelesni indeks od onih koji se hrane prema drugim uzorima. Djevojke koje u dječijoj dobi nisu bile prisiljavane da pojedu sve s tanjira ili jedu kada nisu gladne, nisu imale potrebu da idu na dijete te nisu imale poremećaj u ishrani.

Studija koja je objavljena u časopisu Pediatrics otkrila je kako svi roditelji očekuju da adolescenti “očiste” svoje tanjire, dok ih trećina forsira djecu da jedu više, čak i kada kažu da su sita.

Istraživači tvrde kako to utječe na zdravstveno stanje djece i sugeriše roditeljima da pomažu svojoj djeci da jedu normalno i prema potrebi, a ne da ih se ohrabruje da se prejedaju.

  • Roditelji ne bi trebali pretvoriti obrok u vrijeme borbe za kontrolu, jer dokazi pokazuju kako poremećaji u ishrani, poput anoreksije, mogu preuzeti kontrolu nad njihovim tijelom. Ako se djeca forsiraju da sjede za stolom dok ne pojedu sve s tanjira to može dovesti do problema u navikama ishrane djeteta i do ozbiljnih poremećaja u kasnijoj dobi –  rekla je dr. Linda Gilmore.