Ne jedu, razbijaju, dovode roditelje do razvoda: DJECA OVISNA O FORTNITEU

Ljekari su progovorili o negativnom utjecaju koji najzaraznija igrica na svijetu ima na djecu i uporedili to s ovisnošću o drogama, piše Daily Mail.

Prema njihovim navodima, ova igrica, koju trenutno igra preko 200 miliona igrača, izaziva nasilno ponašanje te navodi djecu da propuštaju spavanje, zaostaju sa školskim aktivnostima i povlače se iz društvenih aktivnosti.

Specijalisti za ponašanje čak tvrde da se neka djeca bore s ozbiljnom ovisnošću.

“Ne spavaju, ne idu u školu, odustaju od sporta. Jedan dječak je uništio porodični automobil jer je mislio da su mu roditelji u njega sakrili igricu. Uzeo je čekić i razbio vjetrobran”, ispričao je za Boston Globe Michael Rich, voditelj programa za poremećaje vezane za interaktivne medije i internet u dječjoj bolnici u Bostonu.

Objasnio je kako je ovo samo jedan od slučajeva u kojima je primijetio koliku su opsesiju djeca razvila igrajući tu igricu. Roditelji su ih počeli voditi ljekarima i psihijatrima kako bi im pomogli da se odviknu.

“Jedan od roditelja je dogurao do tačke kad je počeo ozbiljno razmišljati o razvodu. Ovo je slično kao raditi s roditeljima čija su djeca ovisna o drogama”, naveo je terapeut Rich Domenico.

Briga roditelja oko toga da njihovo dijete provodi previše vremena za računalom nije nova stvar, ali postoje faktori koji ovakve igrice čine još zaraznijima.

Zbog napredne tehnologije igrice imaju veći stepen interaktivnosti, a tu su i interakcija s drugim igračima te sistem nagrađivanja.

“Djeca su osobito podložna tom sistemu nagrađivanja jer u njihovim mozgovima sistem za kontrolu nije još do kraja razvijen”, objasnio je Ofir Turel, naučniks kalifornijskog državnog univerziteta Fullerton, prenosi Index.hr