Ne idite u kupovinu gladni, jer ćete potrošiti novac na gluposti

Istraživanja pokazuju da kada smo gladni, imamo potrebu kupovati nezdravu hranu jer nam tijelo žudi za energijom. Osim toga, kad je želudac prazan, u korpi će se naći više prehrambenih proizvoda nego što smo planirali kupiti jer podsvjesno samo razmišljamo o hrani i kako bismo rado utažili glad.

Tim naučnika proučavao je ponašanje kupaca koji nisu jeli pet sati. Iako su se, inače, jako brinuli o zdravom načinu prehrane, u trgovini su pomahnitali. Svi odreda su u kolica trpali visokokaloričnu hranu, koju u svakodnevnom životu izbjegavaju. Rekli su kako si nisu mogli pomoći, kao da im je mozak otkazao poslušnost onog trenutka kada su zakoračili u trgovinu.

Također, istraživači su usporedili i vrijeme kupovine – odlazak u trgovinu između 13 i 16 sati te između 16 i 19 sati. Oni koji su ranije išli u kupovinu kupili su puno manje nezdrave hrane, slatkiša i grickalica od onih koji su kupovali kasnije. Kažu da je to zato što je većina kupaca između 13 i 16 sati sita, a nakon toga su često i gladni i umorni, piše 24sata.

Kada idete u šoping, svakako u trgovinu nosite popis i držite se onoga što na papiru piše. Osim toga, pokušajte isplanirati jelovnik za sedmicu pred vama. Velika pakiranja hrane u trgovinama su uglavnom jeftinija, a neplansko i brzinsko kupovanje je uglavnom skuplje. Malom promjenom navika možete jesti zdravije i jeftinije.