Naučnici oživjeli životinju zamrznutu 24.000 godina, ubrzo se počela razmnožavati

Prema novom istraživanju, mikroskopski višećelijski organizam oživio je nakon što je u Sibiru bio smrznut 24.000 godina. Naučnici su uspjeli oživjeti sićušnog kolnjaka, a nakon što su je ugrijali i nahranili, ova je životinjica odjednom postala aktivna te se čak počela razmnožavati. Naučnici su je iskopali iz rijeke Alayeza na ruskom Arktiku.

Već je od ranije poznato da jednostavni organizmi poput bakterija mogu preživjeti stoljećima u permafrostu (vječnom ledu), no sada su stručnjaci dodatno potvrdili da to može vrijediti i za složenije organizme, piše BBC.

– Radi se o životinji sa nervnim sistemom, mozgom i ostalim organima. Naše istraživanje je najjači dokaz do sada da višestanične životinje mogu izdržati desetke hiljada godina u kriptobiozi, stanju u kojem su zaustavljeni metabolički procesi – rekao je biolog Stas Malavin iz instituta Pushchino Scientific Center for Biological Research.

Stručnjaci su već ranije uspjeli oživjeli obliće koji su bili zaleđeni u permafrostu najmanje 30.000 godina, ali je ovo prvi put da su oživjeli tako “starog” kolnjaka. Kolnjaci spadaju u grupe najmanjih višestaničnih životinja (od 0,1 do najviše 3 milimetra veličine). Na glavi imaju vijenac treplji, koje neprekidno trepere i tako pokreću tijelo.

U istraživanju objavljenom 2018. godine stručnjaci su objavili kako su povratili u život višestanične obliće panagrolaimus aff. detritofag i plectus aff. parvus, koji su se nalazili u permafrostu u nizini rijeke Kolime. Naslage u kojima su pronađeni oblići stare su između 30.000 i 40.000 godina.