Naučnici: JASNI ZNACI DA JE NEKO PRELEŽAO VIRUS KORONA

Dok se zemlje širom svijeta suočavaju s naglim skokom broja oboljelih od virusa korona, mnogi medicinski eksperti već mjesecima proučavaju pacijente koji su preležali bolest Covid-19 kako bi otkrili kako ona napada tijelo.

Istraživanje iz Jerusalima otkrilo je da 50 posto pacijenata oboljelih od Covida-19 doživljava opštu slabost nakon borbe sa virusom, bez obzira da li je riječ o težoj ili lakšoj kliničkoj slici.

  • Najmanje polovina Covid pacijenata i dalje pati od opšte slabosti i poteškoća sa disanjem nedjeljama i, možda, mjesecima nakon oporavka, pokazuju preliminarni rezultati izraelskog istraživanja – prenosi “i24”.

Pulmološki institut u Medicinskom centru “Šare Zedek” u Jerusalimu objavio je u nedjelju svoje nalaze, koji se odnose na desetine pacijenata oboljelih od Kovid-19 bolesti, od blagih do umjerenih i ozbiljnih stanja.

Oko 50 posto njih je imalo isti simptom – opštu slabost nakon oporavka, koja nije povezana sa težinom bolesti.

Štaviše, istraživanje je otkrilo da pacijenti s lakšom kliničkom sliku mogu imati dugotrajno oštećenje pluća, dok oni koji su u ozbiljnom stanju ne moraju nužno da prijavljuju slične poteškoće.

  • Među simptomima koje smo ispitivali pronašli smo opštu slabost kod većine ispitanika, kašalj i/ili kratkoću daha, pojavu fibroze /plućne embolije, opstrukcije i sumnju na plućnu hipertenziju – kazao je profesor Gebrijel Izbiki, direktor Pulmološkog instituta koji je pokrenuo ovo istraživanje, prenosi Telegraf.

Istraživanje se i dalje nastavlja.

  • Zahvalni smo svim Kovid pacijentima sa sjedištem u Izraelu, koji su liječeni i pušteni ili u bolnici ili su bili u ‘korona virus hotelu’ da bi učestvovali u studiji – napomenuo je Izbiki.