Naša stranka u Visokom: BORBA PROTIV KORUPCIJE KAO GLAVNI POKRETAČ PROMJENA

Naša stranka je u ponedjeljak u Visokom održala tribinu pod nazivom “Borba protiv korupcije kao glavni pokretač promjena u BiH”.

U razgovoru su učestvovali Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, Damir Arnaut, zastupnik NS u Parlamentu BiH, Edin Forto, politički direktor NS, Nermina Vehabović Rudež, predsjednica Gradskog odbora NS u Visokom, kao i građani Visokog koji su posjetili tribinu u velikom broju.

Borba protiv korupcije istaknuta je kao jedno od glavnih opredjeljenja Naše stranke, a o njoj je pričano iz iskustva dosadašnjeg stranačkog rada.

Kao primjer te borbe s pozicije vlasti naveden je rad Vlade KS na čelu s Edinom Fortom. Radilo se o uspostavi i objavi Registra podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo. To je povećalo transparentnost i odgovornost nosilaca javnih funkcija i po prvi put desilo se sankcionisanje za neprijavljivanje imovine.

Na tribini je rečeno da je upravo opredijeljenost Fortine vlade za borbu protiv korupcije bio i razlog njenog rušenja.

Važna karika u borbi protiv korupcije je i pravosuđe u koje je povjerenje javnosti u dobroj mjeri urušeno. Na tom polju, kao uspjeh Naše stranke iz opozicije, navedena je uspostava parlamentarnog nadzora nad radom VSTV-a.

Prisutni građani pokazali su zainteresiranost za temu i svjesnost o sveprisutnosti korupcije. Rad Naše stranke su već prepoznali kao antikoruptivan, te izrazili vjeru u njegov uspješan nastavak.