Napravite sami Zlatni med – Najjači prirodni antibiotik

Med u kombinaciji s kurkumom je neprocjenjiv prirodni lijek.

On posjeduje vrlo jako protuupalno djelovanje, koje ne samo da uništava bakterije koje izazivaju bolesti, već i jača imunitet i podstiče prirodnu odbranu.

Za razliku od sintetičkih antibiotika nema negativan učinak na crijevnu mikrofloru.

Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol identificiran kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih djelatnosti, a uključuje antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.

Konzumiranjem kurkume i meda značajno se poboljšava probava i povećava aktivnost korisne flore u crijevima. O tome svjedoče potvrde znanstvene literature.

Zato nemojte kod prvih simptoma bolesti odmah krenuti u apoteku, već spremite korisnu i ljekovitu smjesu – “Zlatni med”, miješanjem kurkume u prahu i meda.

RECEPT

  • Sastojci:
  • 100 gr meda
  • 1 kašika kurkume

Postupak:

  • U 100 gr meda dodajte 1 punu supenu kašiku kurkume.
  • Dobro promiješajte i stavite u staklenku.

Konzumiranje:

Uzimati kod prvih simptoma prehlade:

  1. dan – na svakih sat vremena po pola čajne kašičice, tokom cijelog dana
  2. dan – svakih dva sata po pola čajne kašičice
  3. dan – tri puta dnevno po čajne kašičice

Smjesu morate držati u ustima do njenog potpunog rastapanja, te postepeno gutati.

Obično, nakon tri dana prehlada jenjava i organizam se oporavlja.

Ovu smjesu možete takođe koristiti u liječenju respiratornih oboljenja, uzimajući po 1 čajnu kašičicu tri puta dnevno u toku sedmice.

Možete je dodavati u mlijeko ili čaj.

Prije upotrebe dobro je znati:

Ako uzimate lijekove, konsultujte se sa svojim liječnikom. Pogotovo, ako patite od hemofilije i hipertonije, jer kurkuma razrjeđuje krv i snižava pritisak, mada će za većinu ovo biti samo veliki plus.

Pored snižavanja tlaka, kurkuma može izazvati pad razine šećera u krvi. Osobe, koji pate od dijabetesa, takođe se moraju konsultovati sa svojim liječnikom.

Ali, ono što je zaista opasno – konzumirati kurkumu ako imate bolest žučnog mjehura i taloženja kamenca u njoj, jer kurkuma uzrokuje kontrakciju mišića žučne vrećice.

Savjet plus:

Indo-tibetanska medicina kaže: ako koristite kurkumu poslije obroka – djeluje na grlo i pluća; za vrijeme obroka – na probavni sistem; poslije obroka – na debelo crijevo i bubrege.