Napravili iskorak u načinu zalijevanja i uštedjeli novac: ‘Odjenuli‘ stabla u vreće

Inovativan način pružanja njege stablima koji se razvijaju, a koji je, prema riječima idejnih tvoraca, dao dobre rezultate.

Sagledavši komšijski primjer, smatramo da bi ova praksa mogla biti uvedena i u našoj zemlji, ali i u gradu Visokom, gdje se nerijetko sade nove stabla. Možda je ovo brži put ka dobijanju većeg, masivnijeg drveća, nakon što se, ukoliko uopće do toga dođe, posijeku bolesna stabla u ulici Alije Izetbegovića.

image

Radi se o načinu zalijevanja koji dosadašnjih pet do deset litara vode, koliko bi cisterne rasporedile na svako stablo jednom u dva dana, a koja bi većinom ishlapjela prije nego što dosegnu korijen, podiže na 80 litara koje se polako otpuštaju tijekom pet do osam sati, zbog čega voda dopire do korijena, gdje je najpotrebnija i najiskoristivija. Ovim se frekvencija obilaska stabala smanjila na svaka četiri dana, a osim uštede radnih sati donijela je i do manje potrošnje goriva. No, što je najvažnije, promjena je to koja stablima, ali i građanima bolju budućnost obećava u kraćem roku.

image

– Stabla će ovako brže rasti. Nama je to najvažnije. Kada sadimo stablo od osam metara visine, cilj nam je da već nakon pet godina imamo veliko stablo, pune i zdrave krošnje. I ovo je način na koji to planiramo ostvariti.

Većina gradova i općina ne želi saditi jer imaju problem sa zalijevanjem, to je velika obaveza, pogotovo ljeti. U EU-u ovaj princip zalijevanja se već masovno primjenjuje.

 

Slobodna Dalmacija/ViPromo