Nakon vrtića, osnovnih i srednjih škola, INZ-ove preporuke i na fakultetima

U sjedištu Univerziteta u Zenici (UNZE) održan je sastanak predstavnika Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Kolegija rektora Univerziteta Zenica, saopćeno je iz tog instituta. Uz rektora UNZE dr. Damira Kukića, prisustvovali su prorektori, dekani svih fakulteta, kao i zvaničnici i profesori UNZE, koji učestvuju u organizaciji rada u doba pandemije COVID-a 19.

Direktor Instituta prim.dr. Senad Huseinagić je predstavio čelnicima UNZE aktuelnu epidemiološku situaciju u ZDK i BiH, trendove, kao i do sada poduzete aktivnosti Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK i Instituta.

– Kako nam je potvrdio načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a doc. dr. Nino Hasanica, nakon što su timovi ove službe posjetili stotinjak škola u dvanaest općina Zeničko-dobojskog kantona, od danas (srijeda) će, prema planu, posjetiti i upoznati rukovodstva svih fakulteta UNZE o potrebama uspostavljanja i održavanju sistema biosigurnosti u kontekstu COVID-19 na Univerzitetu – kaže se u saopćenju INZ-a.

Kako je istaknuo Hasanica, osnove primjene principa su identične kao u osnovnim i srednjim školama, uz uvažavanje specifičnosti nastave i objekata svakog fakulteta. Svaki fakultet, a i Univerzitet, treba da ima tim svojih zaposlenika koji će brinuti da se uspostavi i provodi sistem biosigurnosti.

Univerzitet u Zenici ima oko 5.000 studenata i zaposlenika u svim svojim organizacionim i pridruženim jedinicama i fakultetima.